Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Milionska šteta nakon požara u Austrothermu: Šta je uzrok velikog požara u Bihaću?

Preporučeno

Iz Zavoda za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona potvrđeno je da jučerašnji požar i gusti oblak crnog dima koji se nadvio nad gradom, ipak nisu drastično uticali na kvalitetu zraka u naseljenom gradskom području.

Vatrogasna jedinica Bihać i sve ostale raspoložive službe zaštite i spašavanja jučer su tek oko 15 sati i 30 minuta ugasili veliki požar u bihaćkoj firmi Austrotherm.

“U akciji gašenja velikog požara učestvovalo je 16 vatrogasaca i osam vozila Vatrogasne jedinice Bihać. Tokom dana u pomoć su nam stigla i trojica vatrogasaca iz Cazina, sa njihovim vozilom. Moram istaći i nezanemariv angažman svih ostalih službi zaštite i spašavanja. S vatrenom stihijom smo se borili više od osam i po sati, a najvažnije je da niko nije povrijeđen. Otežavajuća okolnost nam je bio i još jedan reaktivirani požar na području grada u isto vrijeme, pa je dio snaga morao biti raspoređen na tu intervenciju”, izjavio je komandir Vatrogasne jedinice Bihać Mirsad Šehić.

Upravo se čita:  Direktor bh. firme u pritvoru zbog poreske utaje

Očigledna je ogromna šteta u kompletnom poslovnom kompleksu Austrotherma, dok će uzroci požara biti poznati nakon detaljnih uviđajnih i istražnih radnji.

“Mi kao vatrogasci smo dali svoj maksimum u ovoj situaciji, a sada je sve na nadležnim službama koje će utvrditi uzroke katastrofalnog požara. Naša raspoloživa oprema vjerovatno nije najadekvatnija za ovakve intervencije, ali smo uradili apsolutno sve što je u našoj moći. Mislim da je svima jasno kako je riječ o fabrici termoizolacijskih ploča, odnosno stiropora i koliko je to uticalo na kompleksnost uvjeta za gašenje”, dodao je komandir Šehić.

Upravo se čita:  Nevjerovatna priča Bosanca Almira: Prodao auto i sa 2.500 eura otišao u Austriju, danas obrće milione

Iz Zavoda za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona potvrđeno je da jučerašnji požar i gusti oblak crnog dima koji se nadvio nad gradom, ipak nisu drastično uticali na kvalitetu zraka u naseljenom gradskom području.

“Jučerašnji smjer vjetra usmjerio je dim i moguće polutante u suprotnom smjeru od gusto naseljenog gradskog područja. Uradili smo mjerenja na više punktova i izmjerene su normalne vrijednosti lebdećih čestica”, riječi su načelnice Službe higijene i ekologije Zavoda za javno zdravstvo USK Jasmine Cepić.

Upravo se čita:  Premijer KS Nihad UK: “Stanari su krivi što im padaju fasade na glave”

Iz Policije USK i nadležnog Kantonalnog tužilaštva USK najavljene su uviđajne i istražne radnje kojima će se utvrditi uzroci požara, nakon čega će biti moguća i detaljna procjena materijalne štete.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas