Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

Poslodavci traže liberalizaciju uvoza stranih radnika u BiH

Autor:Fena

Preporučeno

– Ne radi se o uvozu stranih radnika da bi se dobili jeftiniji radnici, već da bi ih imali uopće u određenim strukama – kaže predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH

Udruženje poslodavaca FBiH insistirat će u narednom periodu na liberalizaciji uvoza stranih radnika u Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Udruženja Adnan Smailbegović izjavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da procjenjuju da u BiH trenutno nedostaje oko 30.000 radnika u određenim sektorima.

Upravo se čita:  Vojnik EUFOR-a poginuo u nesreći tokom šetnje na Vlašiću

Naglasio je da će se vjerovatno nastaviti dešavati da strani radnici u BiH ulaze “nacrno”, ali i preko entiteta RS jer je tamo procedura jednostavnija nego u FBiH.

– Ne radi se o uvozu stranih radnika da bi se dobili jeftiniji radnici, već da bi ih imali uopće u određenim strukama – naveo je Smailbegović.

Upravo se čita:  Komšije ponovo šopinguju kod nas

Po podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, sa 30. junom 2022. na evidencijama kantonalnih službi za zapošljavanje bilo je registrovano 286.987 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na prethodni mjesec povećanje za 343, odnosno 0,12 posto.

Također, danas je predstavljen i Mario Nenadić kao novi direktor Udruženja poslodavaca FBiH, koji je najavio da će raditi na jačanju Udruženja i realizaciji zaključaka upravljačkih struktura.

Upravo se čita:  Velika greška koju nikad ne smijete napraviti sa svojim pasošem

Dosadašnji direktor Mladen Pandurević ostat će na funkciji savjetnika predsjednika Udruženja.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Bh. porodice preispituju ljetovanje u Hrvatskoj: Jesu li alternativne destinacije bolji izbor?

S obzirom na početak priprema za ljetovanje, mnoge porodice u BiH traže najbolje aranžmane kako bi si rezervisale odmor....

Još vijesti za vas