Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Skupština kantona usvojila izmjene Zakona: Od 1. septembra porodiljne naknade 1.000 KM

Preporučeno

– Prijedlog zakona predviđa i uvećanje za 20 posto za svako rođeno dijete majci koja rodi blizance, treće i svako sljedeće dijete

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je po hitnom postupku i glasovima svih prisutnih zastupnika Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom ZDK-a, čime su se stekli uslovi za isplatu porodiljnih naknada u iznosu od 1.000,00 KM za sve porodilje u ovom kantonu.

Skupština je krajem prošlog mjeseca usvojila rebalans budžeta za 2022. godinu kojim su osigurana potrebna sredstva, a primjena zakona s usvojenim izmjenama počet će od 1. septembra ove godine. Porodiljne naknade bit će isplaćivane svim zaposlenim i nezaposlenim porodiljama u istom iznosu.

– Zakon predviđa da se naknada plaće zaposlenim porodiljama sada utvrđuje u visini od 1.000 KM mjesečno, za vrijeme trajanja porodiljskog odsustva, što je znatno povoljnije rješenje u odnosu na dosadašnje. Također, da se novčana pomoć ženi-majci koja nije u radnom odnosu ostvaruje u visini od 1.000 KM – najduže 12 mjeseci od dana rođenja djeteta. Prava na naknadu, u skladu sa zakonom, mogu ostvariti sve porodilje koje ranije nisu ispunjavale uslove za ostvarivanje ovog prava – bilo po osnovu imovinskog cenzusa ili zbog neispunjavanja u pogledu radnog staža ili porodilja, jednostavno, nije podnosila zahtjev. Također su propisani povoljniji uslovi i iznosi za ostvarivanje navedenog prava te omogućeno da u izuzetnim okolnostima – smrti majke, napuštanje djeteta…ovo pravo može ostvariti otac djeteta, ako je prijavljen na evidenciji nadležne službe za zapošljavnaje, što do sada nije bilo regulisano – napomenula je resorna ministrica Azra Sinanović.

Upravo se čita:  Protest Saveza sindikata RS u Banjaluci: Radnici su slabo plaćeni, a prijavljuju se milijarde dobiti

Ostvarivanje prava na porodiljsku naknadu iz budžeta ZDK omogućeno je i ženama-povratnicama iz ZDK-a na teritoriju entiteta Republika Srpska, ako je sjedište njenog poslodavca na području ZDK-a, ukoliko isto pravo ne mogu ostvariti u mjestima povratka, a što, napomenula je ministrica Sinanović, nije bilo regulisano dosadašnjim zakonom.

Ministarstvo je, napomenula je, uputilo dopis centrima za socijalni rad i općinskim službama da “pravovremeno organizuju svoje poslovanje i pripreme za zamjenu ovih rješenja”. Dužni su, podvukla je, u roku od 45 dana od dana stupanja na snagu izmjena i dopuna pomenutog zakona, zamijeniti dosadašnja rješenja novim rješenjima te ih uskladiti sa zakonom. Zaposlenim će se porodiljama, istakla je, vršiti uplata doprinosa u skladu sa zakonom.

Upravo se čita:  Najavili raniju isplatu aprilskih penzija

– Prijedlog zakona predviđa i uvećanje za 20 posto za svako rođeno dijete majci koja rodi blizance, treće i svako sljedeće dijete – dodala je Sinanović.

Premijer Mirnes Bašić izrazio je zadovoljstvo što su institucije ZDK-a završile sve potrebne procedure kako bi porodilje dobile znatno veće porodiljne naknade.

-Nismo mogli bolje završiti ovaj mandat. Ima i drugih zakona, programa i aktivnosti koje je Vlada uradila u ovom mandatu, ali je ovo, mogu reći, srcu najdraža i najbliža, jer će porodilje na području ZDK-a imati 1.000,00 kao porodilje u Sarajevu, Tuzli i drugim kantonima koji su uveli ovu naknadu – rekao je premijer Bašić.

Upravo se čita:  Islamska zajednica: Objavljena jedinstvena cijena kurbana za 2024. godinu

Naveo je da je Vlada za ovu godinu rebalansom budžeta osigurala potrebnih dodatnih 11 miliona KM za isplatu porodiljnih naknada, te da će sredstva biti osigurana i za najmanje naredne tri godine.

– Od Federalnog ministarstva finansija smo dobili trogodišnju projekciju punjenja budžeta i odgovorno tvrdim da će za ove namjene biti dovoljno sredstava u budžetu ZDK-a i u narednom četvorogodišnjem mandatu – kazao je premijer Bašić.

Naglasio je da će jedan od izvora finansiranja biti i dodatna sredstva od 20 miliona KM koje će Zenički-dobojski kanton dobiti naredne godine po osnovu izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Komšije ponovo šopinguju kod nas

Da su se komšije vratile da šopinguju u BiH, potvrđuje podatak da je za prva tri mjeseca ove godine...

Još vijesti za vas