Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Tehničke greške odgodile usvajanje zakona o moru kojim bi BiH uredila pitanje teritorije i suvereniteta

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

– Zakon treba ići na narednu sjednicu Zastupničkog doma. Samo ne znamo kada će ona biti – rekla je Alma Čolo, predsjedavajuća Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma bh. Parlamenta

Zbog tehničkih grešaka u Prijedlogu zakona o moru u BiH, ovo pitanje kojim bi naša država konačno uredila pitanje teritorije i suvereniteta na moru, ostavljeno je za neku drugu sjednicu, a vjerovatno i za novi saziv Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Zakon o moru u BiH predložio je Klub zastupnika SDA u Parlamentu BiH, ali je on povučen s dnevnog reda posljednje sjednice Zastupničkog doma održane 30. augusta, a povučen je i sa sjednice Ustavnopravne komisije ovog doma.

Upravo se čita:  Nova velika policijska akcija u BiH, zaplijenjeno devet kilograma droge

– Traženo je da se zakon doradi i mi smo to uradili. Nije bilo ništa suštinski već tehnički – rekao je Adil Osmanović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA.

Zakonodavno-pravni sektor Parlamenta BiH dao je primjedbe na nomotehničku izradu zakona, između ostalog da se riječ poglavlje treba pisati velikim slovima i iza nje treba stajati rimski broj, da su neka poglavlja pogrešno numerisana i neka sadrže samo jedan član, a ukazano je i na neke greške prilikom pisanja teksta zakona.

Upravo se čita:  Sud BiH potvrdio: Podignuta prva optužnica zbog negiranja genocida!

Zakon je potom dorađen u ovom smislu i dostavljen u proceduru isti dan kada je bila sjednica, ali je Kolegij Zastupničkog doma odlučio da Zakonodavno-pravni sektor ponovo treba provjeriti tekst zakona.

– To je uobičajena procedura. Nema političke pozadine. Zakon treba ići na narednu sjednicu Zastupničkog doma. Samo ne znamo kada će ona biti – rekla je Alma Čolo, predsjedavajuća Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma bh. Parlamenta i zastupnica SDA.

Upravo se čita:  Meteorolozi objavili kakvo vrijeme nas očekuje u narednim danima u BiH

Bosna i Hercegovina još od 1999. godine i dogovora tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića i predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana o granici na moru čeka zakonski dokument koji bi ovo važno pitanje koje se tiče teritorije i suvereniteta bilo riješeno.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas