Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

Džaferović odgovorio Orbanu: Izuzetno je opasno za ukupnu evropsku sigurnost

Preporučeno

Jednako kao što različite niže administrativne jedinice unutar Mađarske nisu država, dodaje Džaferović, tako i entitet RS nije država.

Uplitanje premijera Mađarske Viktora Orbana u izbore u Bosni i Hercegovini, kroz podršku Miloradu Dodiku, neprilično je i štetno za demokratski proces u Bosni i Hercegovini, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, komentarišući nedavne izjave Orbana u kojem je dao otvorenu podršku Dodiku, ali i RS nazvao “počasnim susjednom” Mađarske.

“Osim što je intervencija u korist jedne političke opcije problematična po sebi, posebno je sporan i način na koji je to urađeno. Posve je nedopustivo, naime, što je premijer Orban kroz volšebnu sugestiju doveo u istu ravan državu Mađarsku i bosanskohercegovački entitet Republiku Srpsku. Nadalje, otvara se i pitanje s kakvim namjerama je to urađeno, ako znamo da dolazi u istom trenutku kada Dodik, nakon posjete Moskvi, daje otvorenu podršku agresiji na Ukrajinu i separatističkim referendumima ukrajinskih regiona. Izuzetno je opasno za ukupnu evropsku sigurnost da jedna članica Evropske unije, čak i sugestijama, pothranjuje takve opasne tendencije u BiH i na Zapadnom Balkanu. Pozivam premijera Orbana da dobro razmisli o tome”, naveo je Džaferović, prenosi N1.

Upravo se čita:  Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Jednako kao što različite niže administrativne jedinice unutar Mađarske nisu država, dodaje Džaferović, tako i entitet RS nije država.

“I ako ćemo graditi dobre i prijateljske odnose, a mislim da je to potrebno i ja sam uvijek bio čvrsto opredijeljen u tom smjeru, naročito imajući u vidu višestoljetnu bliskost i dugo prijateljstvo s mađarskim narodom – onda to trebaju raditi Mađarska i Bosna i Hercegovina”, zaključio je Džaferović.

Upravo se čita:  Vremenska prognoza za naredne dane: Malo kiše, malo sunca

Podsjetimo, premijer Mađarske podržao je Dodika na predstojećim izborima za kandidaturu za predsjednika Republike Srpske. Snimio je video u kojem je iznio niz poruka nepoštovanja prema Bosni i Hercegovini.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Alma popila kafu sa jetrvom, pa s troje djece skočila u rijeku: Njen suprug uhapšen, navodno imao aferu sa drugom ženom

Alma Arazi (39), koja je navodno sa svoje troje maloljetne djece skočila u rijeku Bojanu, u albanskom gradu Skadru,...

Još vijesti za vas