Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Bećirović: Moramo spriječiti antidržavno lobiranje protiv BiH u SAD-u

Preporučeno

Na poziv iz SAD članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine nalaze se u Vashington gdje su se sastali sa dužnosnicima administracije predsjednika SAD-a Bidena, zastupnicima u Kongresu, te su potom imali sastanke odvojeno s predstavnicima različitih nevladinih udruženja.

Član Predsjedništva Denis Bećirović u Vašingtonu bio na važnim sastancima u Kongresu, Bijeloj kući i Pentagonu i razgovarao sa američkim kongrensmenima, senatorima i visokim zvaničnicima SAD-a.

Upravo se čita:  Oglasio se Dodik, zasmetalo mu obraćanje Zlatka Lagumdžije na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti o BiH

“Argumentima sam ukazao da BiH što prije postane članica NATO-a i EU. Moji stavovi su jasni i u Briselu, Vašingtonu, Sarajevu i u bilo kojem drugom gradu. Da bismo postali dio euroatlanske zajednice nužno je ojačati savezništvo sa SAD”, kazao je i dodao da se praksa antidržavnog lobiranja u SAD-u mora zaustaviti.

“U prethodnim godinama antidržavni krugovi snažno su lobirali protiv naše države u SAD-u. Tome se moramo sutprostaviti strateškim djelovanjem. U najtežem periodu američki naord je bio uz BiH i SAD je među prvima priznala nezavisnost BiH. Prijateljstva moramo čuvati i razvijati i jačat ćemo to savezništvo koje je nastalo u najtežem periodu za državu BiH”, kazao je Bećirović.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas