Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Schmidt: Borba protiv negiranja ratnih zločina je važan zadatak za bh. društvo

Autor:NAP.ba

Preporučeno

Brzo zakonsko procesuiranje svih osoba koje negiraju ratne zločine ili veličaju počinitelje ovih zločina je pitanje koje je značajno za unapređenje procesa pomirenja u društvu.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je posjetio Memorijalni centar Srebrenica-Potočari i sastao se sa rukovodstvom Centra i predstavnicima Pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa” i predstavnicima udruženja koja okupljaju porodice žrtava genocida.

Sudionici sastanka su razgovarali o planovima Memorijalnog centra, aktivnostima udruženja usmjerenim na čuvanje sjećanja na genocid u Srebrenici, te o tome šta se može učiniti da se nadležnim državnim institucijama pomogne u borbi protiv negiranja genocida i ratnih zločina počinjenih u Srebrenici, uključujući i borbu protiv veličanja ratnih zločinaca.

Upravo se čita:  Sunčan kraj aprila, temperature blizu 30 stepeni, onda prvomajski obrt u cijeloj Bosni i Hercegovini

Visoki predstavnik se osvrnuo i na načine na koje se mogu izbjeći nesporazumi, kao i na jačanje napora usmjerenih na izbjegavanje zloupotrebe genocida u Srebrenici u političke svrhe, te dodao da je “također apsolutno neophodno pažljivo i precizno birati riječi kada se govori o genocidu, zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima”.

Brzo zakonsko procesuiranje svih osoba koje negiraju ratne zločine ili veličaju počinitelje ovih zločina je pitanje koje je značajno za unapređenje procesa pomirenja u društvu. “Negiranje ratnih zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca negativno utječu na napore koji se poduzimaju u cilju pomirenja, a nadležne institucije moraju rješavati ovo pitanje uz punu primjenu zakona”, rekao je visoki predstavnik.

Upravo se čita:  Šta se krije iza priča o sukobu u Bosni i Hercegovini?

U ovom kontekstu, visoki predstavnik je upoznao sagovornike o sastanku sa državnim tužiteljem BiH održanom kako bi se razmotrilo šta se još može učiniti u cilju efikasnijeg rješavanja pitanja negiranja ratnih zločina. S tim u vezi, visoki predstavnik se obavezao da će pomoći u pronalaženju međunarodnih partnera s ekspertizom iz ove oblasti kako bi se pravosudnim institucijama BiH pomoglo da energičnije procesuiraju slučajeve negiranja ratnih zločina ili veličanja ratnih zločinaca.

Upravo se čita:  Sud BiH potvrdio: Podignuta prva optužnica zbog negiranja genocida!

Nakon odluke koju je donio o izmjenama i dopunama Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida počinjenog 1995. godine, visoki predstavnik je želio čuti informacije o konkretnom utjecaju te odluke u smislu njenog doprinosa lakšem provođenju aktivnosti koje obavlja Memorijalni centar. Visoki predstavnik Schmidt je napomenuo “da su rad i naslijeđe Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari važni za napore koji se poduzimaju u cilju pomirenja u bh. društvu. Da bi obavljao ovu važnu ulogu, Memorijalni centar se treba razvijati bez opterećenja financijskim pitanjima.”

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Komšije ponovo šopinguju kod nas

Da su se komšije vratile da šopinguju u BiH, potvrđuje podatak da je za prva tri mjeseca ove godine...

Još vijesti za vas