Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

Oni koji budu lažno upotrebljavali akademski ili stručni naziv kazna do 2.000 eura!

Preporučeno

Zakonom se, kako se navodi, nastoji osigurati unaprjeđenje i daljnji razvoj hrvatskog sistema visokog obrazovanja i nauke, u skladu sa strateškim odrednicama usvojenim na nacionalnom i evropskom nivou.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske uputilo je u e-savjetovanje nacrt prijedloga Zakona o akademskom i stručnom nazivu i akademskom stepenu kojim se, uz ostalo, predlaže od 50 do 2.000 eura kazne fizičkim osobama koje lažno upotrebljavaju akademski ili stručni naziv ili akademski stepen.

Riječ je o usklađivanju sa Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (ZVOZD), koji, između ostalog, donosi izmjene u nazivima studija i akademskih i stručnih naziva i akademskog stepena koji se stječu završetkom studija, od prijediplomske do doktorske razine pa je potrebno donijeti novi Zakon o akademskom i stručnom nazivu i akademskom stepenu, prenosi Hina.

Upravo se čita:  Unuk Josipa Broza Tita pisao molbu zemljama Pokreta nesvrstanih da ne glasaju za rezoluciju o Srebrenici

Nacrtom Zakona, koji je u savjetovanju do 15. aprila, detaljno se utvrđuju akademski i stručni nazivi i akademski stepen s pripadajućim kraticama koji se stječu završetkom unioverzitetskih i stručnih studija, njihovo stjecanje i korištenje u Hrvatskoj te se ujednačuju nazivi koji se stječu završetkom studijskih programa na svim visokim učilištima.

Također, uspostavlja se nadležnost Agencije za znanost i visoko obrazovanje za donošenje popisa ujednačenih naziva koji se stječu završetkom studijskih programa.

Zakonom se, kako se navodi, nastoji osigurati unaprjeđenje i daljnji razvoj hrvatskog sistema visokog obrazovanja i nauke, u skladu sa strateškim odrednicama usvojenim na nacionalnom i evropskom nivou.

Upravo se čita:  Preminuo otac Tošeta Proeskog: Tužnu vijest objavila kćerka Dora

Nadalje, nastoji se ukloniti nesukladnosti s evropskim praksama u dodjeljivanju naziva, posebno u nazivima koji se stječu završetkom stručnih studija diplomskog nivoa te uskladiti s praksama u dodjeljivanju stručnih i akademskih naziva na području EU-a.

Cilj je i osiguravanje bolje povezanosti i komplementarnost hrvatskog sistema visokog obrazovanja i nauke u Evropskom prostoru visokog obrazovanja (European Higher Education Area (EHEA), kao i povećavanje prepoznatljivost hrvatskih kvalifikacija na nacionalnom i evropskom tržištu rada i u sustavu visokog obrazovanja i olakšavanje mobilnosti studenata i osoba s diplomom.

Cilj je i olakšavanje postupka vrednovanja i priznavanja hrvatskih kvalifikacija u drugim državama članicama EU-a, koje se najčešće provodi u svrhu ostvarivanja mobilnosti, nastavka studija i zapošljavanja.

Upravo se čita:  Policija uhapsila vozača autobusa koji je sagradio dodatni rezervoar za krijumčarenje robe

Nacrtom Zakona predlaže se od 50 do 2.000 eura novčane kazne za osobe koje upotrebljavaju akademski ili stručni naziv ili akademski stepen i njegovu kraticu protivno odredbama Zakona.

Usto, predviđena je i novčana kazna od 700 do 7.000 eura za pravne osobe koje izdaju lažne potvrde, uvjerenja, svjedočanstva, odnosno diplome o završenom studiju te dopunske isprave o studiju. Dodatno, novčanom kaznom od 50 do 5.000 eura kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi za taj prekršaj.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Severina: Početak mojih tridesetih obilježio je film, najgore mi je bilo kako će moj razrednik reagirati

Severina je u novom intervjuu, između ostalog, istakla da je njene tridesete obilježio film te otkrila šta je prvo...

Još vijesti za vas