Srijeda, 1 svibnja, 2024

“Schmidt bi nametanjem odluke Bošnjake sveo na nacionalnu manjinu kojom bi upravljali Zagreb i Beograd”

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

Zaimović smatra da je evidentno da visoki predstavnik i dio međunarodne zajednice bošnjačku većinu nastoje svesti na nivo nacionalne manjine.

Najavljena mogućnost nametanja novih amandmana na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine od strane visokog predstavnika je potez koji bi u potpunosti obesmislio demokratiju i izbore, a bošnjački narod uveo u sistem aparthejda u kojem bi o njihovim sudbinama odlučivalo glasačko tijelo HDZ-a BiH, smatra Mirsad Zaimović, šef kluba zastupnika SDA u federalnom parlamentu.

Upravo se čita:  Slobodan Šoja: Iza Rezolucije o Srebrenici ne stoji Lagumdžija, nego je ovo odgovor velikih sila na Dodikovu retoriku

– Jasno je da bi se najavljenim rješenjima pogodovalo isključivo HDZ-u BiH, stranci koja bi postala ustavna kategorija i koja vlast ne bi formirala sa onim bošnjačkim i probosanskim strankama koje imaju najveće povjerenje birača već bi imali luksuz da biraju one koji im ponude najviše ustupaka – smatra Zaimović.

Smatra da je evidentno da visoki predstavnik i dio međunarodne zajednice bošnjačku većinu nastoje svesti na nivo nacionalne manjine.

Upravo se čita:  Ramo Isak posjetio nanu Fatu Orlović: "Rata neće biti, možete mirno spavati"

– Uzimajući obzir amandmane nametnute u izbornoj noći i najavljeno novo nametanje, evidentno je da Visoki predstavnik i dio međunarodne zajednice nastoje bošnjačku većinu u FBiH i državi BiH svesti na nivo nacionalne manjine kojom će upravljati stranke sa srpskim i hrvatskim predznakom, odnosno Beograd i Zagreb – istakao je.

Dodaje da je protivljenje ovoj odluci na sve moguće načine obaveza svih bosanskohercegovačkih patriota

Upravo se čita:  Nešiću na izjavu "Sanjam da svi Srbi žive ujedinjeni" stigli komentari iz Srbije: 'Alo Bosanac, šta te briga gdje ćemo da živimo'

– Pristajanje na nametanje ovog modela ili šutnja samo zbog pozicija u vlasti predstavlja prvorazredni čin izdaje – zaključuje Zaimović.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas