Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Za ovih pet veoma popularnih namirnica najavljuje se velika nestašica

Preporučeno

- Na globalnoj razini, najočitija posljedica nestašice riže je njena rekordna cijena, rekao je analitičar robe Fitch Solutionsa Charles Hart.

Tokom proteklih nekoliko godina pojavio se neviđen broj prijetnji koje uključuju ratne i političke sukobe, ekonomske promjene, bolesti i klimatske promjene, prenosi Dnevnik.hr.

Nestašice su u nekim slučajevima dovele do panične kupnje. Prošlog mjeseca građani u SAD-u ostali su šokirani nakon što je objavljen video na YouTubeu da je savezna vlada proglasila kriznu situaciju s hranom u najmanje šest država.

Iako trenutno možda nije u pitanju vanredna situacija, svijet se bori s onime što se naziva “globalnom krizom hrane”. Postoji niz nestašica s kojima će se Amerikanci vjerov​atno nastaviti suočavati i u 2024. godini.

Eat This je objavio popis namirnica koje su ugrožene.

Indija je u julu objavila da će zaustaviti svoj izvoz svih vrsta bijele riže kako bi zaštitila vlastite zalihe i resurse.

Neka su područja svijeta osjetila te učinke više od drugih. No, za većinu će najveći problem i dalje biti udar na novčanik.

– Na globalnoj razini, najočitija posljedica nestašice riže je njena rekordna cijena, rekao je analitičar robe Fitch Solutionsa Charles Hart.

TJESTENINA

Problem s tjesteninom u Italiji ove se godine zapravo toliko pogoršao da se vlada te zemlje sastala kako bi održala razgovore o krizi još u maju, kako bi spriječila da se stvar dodatno ne zakomplicira.

Sveukupno povećanje cijena osjetili su potrošači u cijeloj zemlji, a neka područja, poput pokrajine Siene u Toskani, izvijestila su o povećanju cijene tjestenine u iznosu većim od 50 posto.

Budući da je cijena pšenice počela padati posljednjih mjeseci, Italija bi, kao i druge zemlje koje vole tjesteninu, uskoro trebale početi osjećati olakšanje. Tokom razgovora o krizi u Italiji Komisija je izjavila da su cijene tjestenine već počele pokazivati prve, doduše slabe, znakove smanjenja – što je znak da bi u narednim mjesecima cijena tjestenine mogla značajno pasti.

ČOKOLADA

Kakao je postao popularan, a Reuters je izvijestio da su trenutne cijene najviše u New Yorku u zadnjih gotovo 12 godina, čak i više u drugim dijelovima svijeta, primjerice u Londonu.

Problem s opskrbom ovom namirnicom izazvan je ruskom invazijom na Ukrajinu, zbog čega je pao izvoz gnojiva. Klimatske promjene pogoršale su situaciju s prošlogodišnjim sušama koje su utjecale na žetvu, a El Niño prijeti i dalje.

Istodobna nestašica šećera, zbog lošeg vremena i manjeg izvoza iz Indije, te nepokolebljiva potražnja također ne pomažu ovoj čokoladnoj katastrofi, piše Eat This.

LOSOS

Ribari u Kaliforniji i na Aljasci primijetili su značajan pad u populacijama lososa tokom prošle godine, što se pogotovo odnosi na kraljevski losos – jednu od najvećih i najzdravijih vrsta lososa.

Razlozi za ovaj pad vjerovatno su povezani sa zagrijavanjem voda zbog klimatskih promjena, sušama u Kaliforniji, ali i faktorima poput pretjeranog lova ribe, onečišćenja te bolesti.Kako bi pomogle zaštititi preostalu populaciju lososa, vlasti u Kaliforniji zabranile su komercijalno i rekreativno ribarenje do kraja sezone 2023. godine. Ovo je prvi put da je do ovakve zabrane došlo još od 2008. godine.

BRAŠNO

Cijena brašna već je porasla za 8,5 posto u odnosu na prošlu godinu, pokazuje indeks potrošačkih cijena u SAD-u. Analitičari predviđaju kako će Amerikanci i sljedeće godine trpjeti posljedice nestašica brašna. To bi moglo stvoriti dodatne probleme s nestašicama drugih vrsta hrane – uključujući hljeb, palačinke, tijesto za pizzu, kekse, ali i pekarske proizvode.

Izvor ovih problema ne leži u ruskoj invaziji na Ukrajinu, već u sušama diljem SAD-a. Dvije od tri glavne vrste žita najviše se uzgajaju u središnjem i južnom SAD-u, u području koje se tokom prošle godine nosilo s ekstremno suhim uvjetima.

Stručnjaci se još uvijek nadaju da će treća najveća vrsta žita koja se uzgaja u SAD-u ostvariti bolje rezultate, ali žetva te vrste traje od septembra do oktobra, što znači da na prave rezultate još treba čekati.

Izdvajamo

Izdvajamo

Kako prepoznati pravi med? U nekim mješavinama pronađeni ostaci antibiotika i pesticida

Kvalitetan med izuzetno je zdrav tražen proizvod, ali ujedno uz sir i maslinovo ulje namirnica koja se najčešće falsifikuje....

Još vijesti za vas