Subota, 4 svibnja, 2024

Temperatura u septembru veća u odnosu na višegodišnji prosjek

Preporučeno

Srednja temperatura u septembru bi, prema statističkim pokazateljima, trebala da bude nešto veća u odnosu na višegodišnji prosjek – kazao je Feni klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum.

Srednja temperatura u septembru za područje Sarajeva iznosi 15,1 stepen, u Mostaru srednja temperatura iznosi 20,4 stepena, u Gradačcu 16, 7, Zenici 15,7, Tuzli 15,4, a u Bihaću i Banjoj Luci prosječna temperatura iznosi 15,9 stepeni Celzijusa.

Upravo se čita:  Žena zamalo umrla nakon uboda stršljena: Evo kako se odbraniti i šta prvo napraviti kod uboda

-U septembru ukupne količine padavina bi trebale da budu ispod višegodišnjeg prosjeka. Prosječna suma padavina u Sarajevu u septembru iznosi 70 litara po metru kvadratnom, u Bihaću 108, Mostaru 96, Banjoj Luci 72, Zenici 65 litara i 64 litara u Tuzli – dodao je Zulum.

Prosječne temperature za oktobar bi trebale da budu nešto veće u odnosu na prosječne vrijednosti, a količine padavina niže od prosjeka.

Upravo se čita:  Tjelohranitelj Edina Gačanina i bivši specijalac FUP-a: Nakon 90 dana iza rešetaka Dženis Kadrić pušten na slobodu

U novembru srednja mjesečna temperatura bi trebala da bude u granicama prosječnih vrijednosti, a količine padavina niže od prosjeka.

Kako je naveo Zulum, prema pokazateljima, u trećoj dekadi novembra nije isključena i pojava snijega, prvog ovog sezone, u centralnim dijelovima Bosne.

August je u pogledu srednje temperature bio nešto topliji u odnosu na višegodišnji prosjek, a ukupne količine padavina bile su znatno manje u odnosu na višegodišnji prosjek. Ekstremne vrijednosti u pogledu temperatura nisu zabilježene tokom augusta.

Upravo se čita:  Prvi maj na bh. moru: Iako je oblačno, ljudi se kupaju u Neumu

Što se tiče Sarajeva srednja mjesečna temperatura u augustu je iznosila 21,7 stepeni, maksimalna temperatura 37,7 zabilježena je 8. augusta, a minimalna od 9,4 stepena registrovana je 31. augusta.

Ukupne količine padavina u augustu su iznosile 38 litara po metru kvadratnom.

Ilustracija
Ilustracija

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Unuk Josipa Broza Tita pisao molbu zemljama Pokreta nesvrstanih da ne glasaju za rezoluciju o Srebrenici

Unuk Josipa Broza Tita, Joška Broz, izjavio je na televiziji Pink da je pisao zemljama Pokreta nesvrstanih da ne...

Još vijesti za vas