Petak, 17 svibnja, 2024

Podnijeta disciplinska prijava protiv Mije Martine Barbarić

Preporučeno

Federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić podnijela je disciplinsku prijavu protiv Mije Martine Barbarić, glasnogovornice u Uredu za odnose s javnošću Federalnog ministarstva za turizam i okoliš, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću ovog ministarstva.

Foto: Avaz
Foto: Avaz

– Na temelju članka 56 Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine i članka 31 Uredbe o pravilima disciplinskog postupka za disciplinsku odgovornost državnih službenika u organima državne službe u FBiH, federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić podnijela je danas disciplinsku prijavu protiv Mije Martine Barbarić, državnog službenika postavljenog na radno mjesto stručni saradnik za odnose s javnošću i međunarodne odnose u kabinetu ministrice.

Upravo se čita:  Von der Leyen poručila: Ima još prepreka, ali sam optimistična sam po pitanju BiH

U obrazloženju za podnošenje prijave protiv Mije Martine Barbarić se kaže da je razlog to što je 22. 11. 2013. godine podržala hrvatskog reprezentativca Josipa Šimunića statusom na Facebooku u kojem je napisala: „Za dom spremni“, čime je počinila povredu službene dužnosti iz članka 55, stavak 2, točka a Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U izjavi za javnost federalna ministrica Đurić najoštrije je osudila ponašanje uposlenice ovog ministarstva, karakterišući ga krajnje neprimjerenim, posebno jer je riječ o državnoj službenici zaduženoj za odnose s javnošću koja je morala znati kakve posljedice njen potez može izazvati.

Upravo se čita:  Srednje škole u HNK-u idu u generalni štrajk

– Zakon o državnoj službi jasno propisuje odgovornosti državnog službenika. Smatram da državni službenici moraju brinuti o ugledu institucije u kojoj rade i o svom ličnom, ne samo prilikom obavljanja službenih dužnosti, već i van radnog vremena.

Pridružujem se svim brojnim reakcijama i osudama u javnosti poteza koji je napravila Mija Martina Barbarić i naglašavam da to nipošto nije stav institucije u kojoj je zaposlena, niti Vlade FBiH, već njeno lično mišljenje i učinit ću sve da se takvo ponašanje najoštrije sankcionira. Uostalom, odmah po saznanju o postupcima uposlenice ovog ministarstva preduzela sam sve potrebne korake u tom pravcu – rekla je ovim povodom ministrica Đurić, stoji u saopćenju.

Upravo se čita:  Na čekanju imenovanje Marina Vukoje? Bošković potvrdio: Odgođena sjednica Komisije za izbor i imenovanje

Podsjetimo, Mija Martina Barbarić, predstavnica BiH na Eurosongu 2003. godine, a danas glasnogovornica u Uredu za odnose s javnošću Federalnog ministarstva za turizam i okoliš, putem svog profila na Facebooku podržala je skanidranje hrvatskog nogometaša Josipa Šimunića koji je u utorak na Maksimiru uzvikivao “Za dom spremni”.

“Za dom spremni!!! Evo Jovanoviću, kazni i mene ako smiješ!!! Ova rečenica nije ništa više nego ljubav i ponos koju osjećam prema domovini, i nema trenutka mržnje u njoj, a povijest jako dobro poznajem”, napisala je Barbarić na svom Facebook profilu.

(Bh-index)

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Inspektori Porezne uprave FBiH zapečatili tri objekta u TK i izdali 28 prekršajnih naloga

Inspektori Porezne uprave FBiH - Kantonalnog poreznog ureda Tuzla u 36 inspekcijskih nadzora na području Tuzlanskog kantona, zbog utvrđenih...

Još vijesti za vas