Srijeda, 1 svibnja, 2024

Amerikanci ubacili softver za cyber napade u kompjutere širom svijeta

Preporučeno

Ilustracija
Ilustracija

Američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) ubacila je u gotovo 100.000 kompjutera širom svijeta softver, koji omogućava praćenje i “digitalni autoput” za cyber napade, piše list New York Times.

NSA je ubacila ovaj softver preko kompjuterske mreže, ali je koristila i tajnu tehnologiju, koja omogućava pristup čak i onim kompjuterima koji nisu povezani sa internetom, navodi list, pozivajući se na zvaničnike, eksperte i dokumente koje je proslijedio bivši službenik NSA Edward Snowden.

Upravo se čita:  Državljani BiH u Njemačkoj ukrali bicikle vrijedne 120.000 eura: Uhvaćeni su, policija objavila kako su "radili"

New York Times navodi da se ta tehnologija koristi od 2008. godine i oslanja se na prikriveni kanal radiotalasa koji se prenose sa malih štampanih ploča, na koje su postavljene elektronske komponente tako da formiraju kolo, i USB kartica, a onda se tajno ubacuju u kompjutere.

“Tehnologija radiofrekvencije pomogla je da se riješi jedan od najvećih problema američkih obavještajnih službi – ubaciti se u kompjuter koji su saveznici ili protivnici pokušali da osiguraju od špijuniranja ili cyber napada”, navodi list.

Upravo se čita:  Majka (19) pokušala prodati vlastitog dvogodišnjeg sina: S novcem htjela pokrenuti obrt

List navodi da se u većini slučajeva oprema za radiofrekvenciju mora fizički ubaciti u kompjuter, i to obično radi ili špijun, ili proizvođač, a u nekim slučajevima nesvjesni korisnik.

Česte mete ovog programa, pod šifrovanim nazivom Quantum, su neke jedinice kineske vojske, koju je Washington optužio za digitalne napade na američke vojne i industrijske mete.

List ističe da je ovaj program uspio da ubaci softver i u kompjutersku mrežu ruske armije, kao i u sisteme koje koriste meksička policija i narko karteli, trgovinske institucije EU i saveznici kao što su Saudijska Arabija, Indija i Pakistan.

Upravo se čita:  Pentagon priznao: Isporučili smo Ukrajini vrlo moćno oružje

List ističe da nema dokaza da je NSA ubacila taj softver ili koristila radio tehnologiju unutar SAD.

“Aktivnosti NSA su fokusirane i usmjerene protiv validnih međunarodnih obavještajnih meta kao odgovor na obavještajne zahtjeve u određenom trenutku”, rekla je portparol NSA, piše list.

(Srna)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas