Srijeda, 1 svibnja, 2024

Izbori 12. oktobra: Pojedine stranke iz Sarajeva ponovno zagovaraju odgodu

Preporučeno

Ilustracija
Ilustracija

Formalno, niko ne podržava odgodu izbora, ali je očito da bi nekim strankama, posebno u Sarajevu, to itekako odgovaralo.

Jasnu poruku da održavanje izbora ne smije doći u pitanje uputio je pred ovosedmično zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta BiH posebni predstavnik EU u BiH veleposlanik Peter Sorensen. Opći izbori u BiH bit će raspisani do 15. maja, a datum kada bi trebali biti održani je 12. oktobra, rekao je predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Stjepan Mikić. Trenutačno nije realna opcija da lokalni izbori u Mostaru budu raspisani paralelno s općim, ali ako budu ispunjeni zakonski preduvjeti, SIP će i za to biti spreman, kazao je predsjednik SIP-a.

Upravo se čita:  Dodik najavio polaganje vijenaca u Potočarima: 2. maja u Srebrenici sjednica Vlade RS

Formalno, niko ne podržava odgodu izbora, ali je očito da bi nekim strankama, posebno u Sarajevu, to itekako odgovaralo. Svima ostalima, uključujući i ogromnu većinu građana BiH to nikako ne odgovara, jer se cijela zemlja, a najprije FBiH, nalazi u trogodišnjoj agoniji. Svaki produžetak ovakve situacije, do iduće ili 2016., značio bi i nastavak krize započete 2011. uspostavom nelegalne vlasti. Bez obzira na ishod glasovanja o promjenama Izbornog zakona i javno očitovanje kako su i oni protiv odgode izbora, interes stranaka koje trenutačno kontroliraju izvršnu vlast u FBiH, a najprije SDP-a i SDA, za takav scenarij sasvim je jasan. Produžetkom sadašnje vladavine dobivaju dodatno vrijeme da potpuno iscrpe entitetske resurse koje kontroliraju. Njihovi sukobi, intrige i međusobne podvale ne dotiču raspodjelu proračunskog novca, upravljanje javnim poduzećima i sve druge aktivnosti gdje finansijske i ko zna kakve sve interese imaju obje stranke. Malo je vjerovatno da će nakon izbora i jedni i drugi imati u rukama ovoliku količinu vlasti i ovoliki broj pozicija u administraciji i javnim poduzećima kao što je to danas slučaj.

Upravo se čita:  Pročitajte u cjelosti pismo Željke Cvijanović upućeno predsjedavajućoj Vijeća sigurnosti UN-a

Činjenica je i da što duže traje ova vlast, to su manji izgledi da neka nova vlast popravi načinjenu štetu. Svjesni su toga i u strankama koje imaju oporbeni status u FBiH i koje nestrpljivo iščekuju dan izbora. Sadašnja vlast tako radi da SBB, dva HDZ-a i druge oporbene stranke skoro da i ne moraju voditi predizbornu kampanju. Aktuelna vlast potezima se svakodnevno kompromitira i ugrožava ionako skromne izglede na predstojećim izborima. Poseban problem je inženjering i manipulacija s predstavnicima. No, ako već treba birati između odgode izbora i izbora po manjkavim pravilima, onda je svakako manje zlo ova druga opcija. Toga je svjesna većina političkih aktera u BiH, ali i predstavnici međunarodne zajednice koji se oglašavaju posljednjih dana.

Upravo se čita:  Slobodan Šoja: Iza Rezolucije o Srebrenici ne stoji Lagumdžija, nego je ovo odgovor velikih sila na Dodikovu retoriku

(Vecernji.ba)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas