Srijeda, 8 svibnja, 2024

Hrvatska dobila podatke o nacističkom čuvaru

Preporučeno

Auschwitz, (Foto: WordPress.com)
Auschwitz, (Foto: WordPress.com)

Istraga u Osijeku o Jakobu Decingeru, čuvaru u Auschwitzu, Mauthausenu, Plaszowu, Orainenburgu i Buchenwaldu.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske službeno je potvrdilo kako je Njemačka, putem svog središnjeg tijela za otkrivanje nacističkih zločina, dostavila podatke o identitetu osobe iz Hrvatske za koju se u njemačkim tiskovinama tvrdi da je nekadašnji čuvar u nacističkim koncentracijskim logorima.

Istražitelji nisu potvrdili medijske napise da je riječ o 89-godišnjem Jakobu Decingeru iz Osijeka, rođenom 1924. u Čepinu, bivšem pripadniku Waffen SS-a, oružanih postrojbi Hitlerove Nacional-socijalističke partije i čuvara u najgorim nacističkim logorima smrti.

Izvide, radi provjere navedenih osnova sumnje, provodi Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, navodi Državno odvjetništvo.

Upravo se čita:  Unuk Josipa Broza Tita pisao molbu zemljama Pokreta nesvrstanih da ne glasaju za rezoluciju o Srebrenici

Istovremeno su hrvatski istražitelji zatražili dostavu dokumentacije od pravosudnih tijela SAD-a, gdje je određeno vrijeme Decinger boravio, kao i od Centra Simon Wiesenthal radi provjere osnova sumnje na eventualno počinjenje kaznenog djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava tijekom Drugog svjetskog rata.

Decingerovo se ime nalazi i u bazi podataka Ministarstva pravosuđa SAD-a na popisu osoba koje su tamošnje vlasti, nakon provedenog sudskog postupka, prisilile na odricanje od državljanstva jer su lagale u službenom u postupku njegova dobivanja.

Upravo se čita:  Preminuo otac Tošeta Proeskog: Tužnu vijest objavila kćerka Dora

Američko Ministarstvo pravosuđa, Ured za posebne istrage, 1. augusta 1989. predložio je pokretanje sudskog postupka protiv Jakoba Franka Denzingera, alias Jakoba Denzingera, alias Jacoba Denzingera, rođenog 1924, u Čepinu, Hrvatska, Jugoslavija.

Amerikanci su tražili da sud ukine odluku o državljanstvu SAD-a koje je Denzinger dobio 1972., gotovo 16 godina nakon što se uselio u tu zemlju i radio kao poduzetnik u Ohiu, jer je lagao o svojoj prošlosti.

Kako pišu mediji, Denzinger je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio pripadnik Waffen SS-a, član jedne od najkrvoločnijih Hitlerovih postrojbi Totenkopfa („Mrtvačkih glava“), no to nije spominjao u svojim ovjerenim izjavama i dokumentima za useljenje u SAD.

Upravo se čita:  Oglasila se Almina porodica: Vidjela je snimke 18-godišnjakinje na telefonu svog muža, prijetio joj je ubistvom

Imao je 18 godina kada je ušao u SS te je od 1943. do 1945. godine bio čuvar u najmanje pet logora, uključujući Auschwitz, Mauthausen, Plaszow, Orainenburg i Buchenwald te kao takav aktivno sudjelovao u nacističkim progonima.

Zarobili su ga zapadni saveznici negdje u Francuskoj, 24. travnja 1945., šest dana prije samoubojstva Adolfa Hitlera.

U SAD je ušao u oktobru 1956. pošto je dva mjeseca prije dobio vizu u američkom konzulatu u Frankfurtu.

(Agencije, Al Jazeera Balkans)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Lamija je 30 godina živjela u Nizozemskoj i sada se sa porodicom vratila u Fojnicu: “Kao mala sam imala san da živim u šumi”

Nakon trideset godina života u Nizozemskoj, Lamija Džigal Bekašević, sa svojom obitelji vratila se u rodni kraj nedaleko od...

Još vijesti za vas