Nedjelja, 12 svibnja, 2024

NSRzB traži ukidanje kantona

Preporučeno

Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje

Narodna stranka Radom za boljitak predložiće amandmane na Ustav Federacije BiH kojim se predlaže ukidanje kantona i funkcija predsjednika i potpredsjednika FBiH i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, te uspostavljanje jednodomne skupštine.

Zamjenik predsjednika Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković-Lijanović rekao je novinarima u Sarajevu da je Vlada danas razmatrala ove amandmane, ali da nije bilo političke volje da se o njima izjasni, što je odgođeno za naredni period.

Upravo se čita:  Maršom mira obilježena godišnjica progona više od 20.000 Bošnjaka i Hrvata iz Doboja

“S obirom na sve težu ekonomsku situaciju i dužničko ropstvo u kojem se nalaze građani FBiH, Radom za boljitak je odlučio da Klub poslanika te stranke u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta predloži da po hitnom postupku budu razmatrani i usvojeni ovi amandmani u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamenta FBiH”, naglasio je Lijanović.

Prema njegovim riječima, ukidanje kantona podrazumijeva i ukidanje kompletne administracije kantona, prenošenje ovlaštenja na opštine čime bi se jačala lokalna zajednica, te na nivo Federacije BiH, dok će školstvo, zdravstvo i policija ostati organizovani na kantonalnim nivoima.

Upravo se čita:  Predsjedavajući Bećirović u Berlinu: BiH je zahvalna Njemačkoj za podršku rezoluciji o Srebrenici

Lijanović je predstavio i inicijativu ove stranke za pripremu izmjena i dopuna Zakona o doprinosima u FBiH radi zapošljavanja u proizvodnom sektoru i finansijske stabilizacije penzionog i zdravstvenih fondova Federacije BiH.

Radom za boljitak zatražio je od parlamenta BiH i vladajućih stranaka da u roku od 50 dana dogovore provođenje odluke Suda u Strazburu u predmetu “Sejdić-Finci” ili će organizovati masovne proteste pred zgradom Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, zatražiti ostavke odgovornih, kao i snažniju istragu Tužilaštva BiH i krivičnu odgovornost za njih.

Upravo se čita:  Srednje škole u HNK-u idu u generalni štrajk

(Srna)

Izdvajamo

Izdvajamo

Sarajlija Muhamed zna sedam jezika ali ne može pronaći posao u BiH: “Sve štela”

General Jovan Divjak je kum Muhammedu Bojadžiju. Jovo ga je i iznio iz bolnice. Porodicu Bojadži život nije mazio;...

Još vijesti za vas