Srijeda, 15 svibnja, 2024

Lukač: Oni koji su tokom protesta palili zgrade institucija imali su organizatore, finansijere i logistiku

Preporučeno

Dragan Lukač
Dragan Lukač

Naša država Bosna i Hercegovina je opstala, a bila je vrlo ozbiljno ugrožena, rekao je direktor Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač obraćajući se delegatima na današnjoj vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH u Sarajevu, posvećenoj sigurnosnim prilikama u FBiH u kontekstu protesta građana od 5. do 20. februara.

Lukač je kazao da je za vrijeme demonstracija 7. februara, kada su u više gradova Federacije BiH paljene institucije a među njima i zgrada državnog predsjedništva u Sarajevu, sigurnosna situacija bila u dobroj mjeri narušena.

Cijelim tokom izlaganja pravio je jasnu razliku između „legitimnih protestnika“ i onih drugih, “instruiranih, bez sumnje navođenih“, što su palili i rušili. Za ove druge je kazao da su imali organizatore, finansijere i logistiku.

Za paljenje zgrade državnog predsjedništva je naveo da sadašnje zakonodavstvo poznaje jedino kvalifikaciju “terorizam u vezi s krivičnim djelom ‘napad na ustavni poredak’”, zbog čega, dodao je, počinioci takvih djela moraju biti procesuirani.

Istraga, po nalogu Tužilaštva, još traje i identificiran je jedan broj osoba što su palile institucije.

Lukač je kazao da povodom eskalacije nasilja na protestima te eventualnih sličnih događaja ubuduće treba vrlo ozbiljno razmišljati o dopuni određenih postojećih zakonskih rješenja u FBiH, jer je sadašnja policijska struktura neučinkovito razuđena, neuvezana i ne djeluje po nužnom principu subordinacije „jedno starješinstvo“.

Policajci djeluju pod ingerencijom 11 ministarstava unutrašnjih poslova (jedno federalno i deset kantonalnih) i ukupno ih ima 7.707, što nije mala snaga, a u nadležnosti Federalne uprave policije je, naprimjer, samo 565 policajaca, kazao je Lukač.

U svim dosadašnjim demonstracijama na području FBiH od 5. do 20. februara ukupno je sudjelovalo oko 42.000 ljudi, a samo 7. februara oko 19.000. Povrijeđeno je 208 protestnika i 283 policijska službenika, od kojih neki imaju vrlo teške i ozbiljne povrede, rekao je Lukač.

Objekti i ličnosti koje osigurava Federalna uprava policije adekvatno su zaštićeni, dodao je.

-U toku protesta počinjen je veći broj krivičnih djela, među kojim izazivanje opće opasnosti i nanošenje teške tjelesne povrede drugom, u okviru čega su kantonalni MUP-ovi podnijeli kantonalnim tužilaštvima krivične prijave za veći broj počinitelja- izjavio je direktor Federalne uprave policije i dodao da je tokom ovih događaja pričinjena i velika materijalna šteta.

-Jako su veliki pritisci da istraga bude potpuno obustavljena, da počinioci krivičnih djela budu amnestirani, ali selektivna pravda ne može biti dio demokratskog društva. Određena kvalifikacija ovih djela i kazne koje će sigurno biti izrečene, bit će preventivna opomena i onima koji bi eventualno da pokušaju nešto slično (rušenje i paljenje). Ne možemo se igrati s državom. Duboko sam uvjeren da je o pitanju opstojnosti države BiH, većina nas za to, a mali dio protiv- riječi su Dragana Lukača.

Ovo obraćanje delegatima Doma naroda završio je parafrazirajući riječi kojima jedan od poslanika u Predstavničkom domu započinje svako njegovo izlaganje a znače otprilike: „Neka Bog bude u pomoći našoj domovini Bosni i Hercegovini”.

Izdvajamo

Izdvajamo

Ryanair najavljuje snažan rast na Balkanu: Ciljaju na 11 miliona prevezenih putnika ove godine

Irska niskotarofna aviokompanija Ryanair najavila je nastavak snažnog rasta na Balkanu, pri čemu je njen izvršni direktor Michael O’Leary,...

Još vijesti za vas