Utorak, 30 travnja, 2024

BiH u 2014. uvezla kupusa, mrkve, graha i jabuka za 2 miliona KM!

Preporučeno

Voće i povrće možemo sami proizvoditi, no radije kupujemo uvozno
Voće i povrće možemo sami proizvoditi, no radije kupujemo uvozno

Bosna i Hercegovina ima ogroman poljoprivredni potecijal, posebno za uzgoj povrća i voća, no uprkos tome naša zemlja je samo u januaru i februaru ove godine, uvezla krastavaca, kupusa, mrkve, graha i jabuka u vrijednosti većoj od 2,3 miliona maraka, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Ovi podaci potvrđeni su agenciji Patria iz Vanjskotrgovinske komore BiH. Uvoz ovih namirnica u prošloj godini iznosio je blizu 18,5 miliona maraka. No, sudeći prema prva dva mjeseca, uvoz ovih poljoprivrednih namirnica ove godine mogao bi premašiti vrijednost od 20 miliona maraka.

Upravo se čita:  Da li postoji način da potrošači u BiH izbjegnu poskupljenje struje

Bosna i Hercegovina je, primjerice, kupus u 2014. najviše uvozila iz Italije, i to u vrijednosti od oko 136.000 KM.

Iz Italije smo najviše uvozili krastavce, u vrijednosti od oko 200.000 KM. Italijani su nam najviše prodali jabuka i krušaka, čija je vrijednost premašila 800.000 KM. Od njih smo uvozili i mahunarke u vrijednosti od oko 22.000 KM. Bosna i Hercegovina mrkvu je u januaru i februaru najviše uvozila iz Srbije, i to u vrijednosti od oko 165.000 KM.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Enis Bešlagić otvorio dušu o odnosu sa djecom: ‘Da sam bio kući, sada ne bi bila ovakva’

Enis Bešlagić mnogima je omiljeni glumac, a iako je aktivan na društvenim mrežama, ne govori često o privatnom životu....

Još vijesti za vas