Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Kontrasti zime i proljeća na planinama koje spajaju Bosnu sa Hercegovinom – FOTO

Preporučeno

Foto: Fena
Foto: Fena

Pretposljednjeg martovskog dana na vrhovima i padinama Bjelašnice, Visočice, Oblja, u selima Umoljani i Lukomir, najdubljem u Evropi kanjonu Raktinice, gdje se Bosna spaja s Hercegovinom, kontrasti zime i proljeća su u punom izražaju, što ih uz gotovo ljetnje vrijeme čini još efektnijim.

Iz Umoljana preko, nekada pastirskog sela Gradina, čije limene kuće sa strmim krovovima odolijevaju novim vremenima i svjedoče o nekom davnom i drugačijem načinu života, 30 planinara se jučer popelo na Obalj odakle su se spustili u Lukomir, selo koje djeluje nestvarno, osobito kad se promatra iz “ptičije perspektive”. Kuće su još zaključane, a jedino je Mujo Masleša otvorio svoje domaćinstvo i “Ljetnju baštu” za planinare, turiste, ljubitelje prirode. A odatle pogled na kanjon Raktnice koji seže do “mostarskih vrata” i Prenja, pogled na vrhove Visočice, na Obalj…

Iz Lukomira, kanjonom Rakitince preko Studenog potoka zatvoren je planinarski krug jučerašnjeg pohoda u Umoljanima, gdje su nakratko sumirani utisci, ispričana poneka zgoda i dosjetka s pohoda i onda povratak u Sarajevo s “napunjenim baterijama” za današnji, prvi ovosedmični radni dan.

Kanjon Rakitnice, koja je jedna od najvećih pritoka rijeke Neretve, dug je 26 kilometara i jedan je od najljepših i najdubljih kanjona u Evropi. Proteže se između planina Bjelašnice i Visočice, a cijelim tokom voda Rakitnice se može piti.

Vrh Oblja je na nadmorskoj visini 1.896 metara, a Lukomir na 1.495 metara nadmorske visine je naseljeno mjesto na najvišoj nadmorskoj visini u Bosni i Hercegovini.Torovi i štale u kojima je u 15 domaćinstava oko 3.000 ovaca i krava uskoro će biti puni, jer će se seljani koji imaju stoku vratiti u Lukomir početkom aprila. Ljeti su 22 kuće u Lukomiru naseljene, a na bogatim bjelašničkim pašnjacima bude i do 4.000 ovaca.

Početak kanjona Rakitnice se nalazi na nadmorskoj visini od 1.120 metara, a njeno ušće u Neretvu je na nadmorskoj visini od 320 metara. Jedinstvena ljepota kanjona i rijeke Rakitnice su top destinacija za planinare, apliniste, ribolovce. Zbog teško pristupačnog terena kanjon Rakitnice s netaknutom prirodom je jedna od rijetkih nezagađenih oaza.

Jučerašnji “kružni” pohod organiziralo je sarajevsko planinarsko društvo “Energoinvest”, a Sanja Korać i Amra Nalo su uspješno vodile 30 planinara i planinarki na osmosatnom pješačenju do najvišeg bh. sela koje će uskoro dočekati, nakon zimskog izbivanja, svoje domaćine.

Izdvajamo

Izdvajamo

Popularni proizvođač čokolada dobio rekordnu kaznu

Američki gigant mora da plati rekordnu kaznu od 337.5 miliona evra zbog manipulisanja tržištem u EU. ​Proizvođač čokolada Milka...

Još vijesti za vas