Srijeda, 17 srpnja, 2024

Američki naučnici dokazali: Pare nas ipak čine sretnijima

Preporučeno

Koristeći podatke Gallupa, ugledne kompanije za istraživanje tržišta, američki profesori su istražili odnos između novčanih primanja i nivao blagostanja i zadovoljstva kod građana nekoliko zemalja

pare-plataU najnovijoj studiji objavljenoj u magazinu “The Economist”, ugledni američki profesori Betsey Stevenson i Justin Wolfers sa Univerziteta u Michiganu dokazali su da visina novčanih primanja utječe na sreću ljudi.

Koristeći podatke Gallupa, ugledne kompanije za istraživanje tržišta, američki profesori su istražili odnos između novčanih primanja i nivao blagostanja i zadovoljstva kod građana nekoliko zemalja.

U svijetu ekonomije je do sada preovladao stav nazvan “Easterlin paradoks” po ekonomisti Richardu Easterlinu koji je tvrdio da veća primanja ljude ne čine sretnijima.

Međutim, nakon 1974. kada je Easterlin prvi put iznio svoje nalaze o primanjima i sreći, mnogi ekonomisti su proveli istraživanja na ovu temu koja su pokazala da pare ipak igraju ulogu u sreći ljudi.

Posljednja takvu studiju su uradili američki profesori Betsey Stevenson i Justin Wolfers koji su ispitanike u nekoliko zemalja svijeta pitali gdje sebe vide na ljestvici zadovoljstva na skali od minimalnih 0 do maksimalnih 10 i koliko su njihova godišnja primanja.

Iako pojedine zemlje izgledaju mnogo sretnije do drugih, istraživasnje je pokazalo da su stanovnici svih posmatranih zemalja izrazili veću sreću i zadovoljstvo kako postaju bogatiji.

Tako, prema istraživanju američkih profesora, građani Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji godišnje zarađuju oko 128.000 dolara nalaze se na skali od 8,0 na ljestvici zadovoljstva. S druge strane, američki građani koji godišnje zarade oko 16.000 dolara se na ljestvici zadovoljstva nalaze na podioku 6,5.

Isto tako, dokazano je da se građani Njemačke koji godišnje zarade oko 70.000 dolara nalaze na skali od 7,5 na ljestvici zadovoljstva, dok se Njemci koji godišnje zarade oko 16.000 dolara nalaze na skali 5,5.

Istraživanje američkih profesora je pokazalo da su i bogatiji Rusi mnogo sretniji od onih sa manjim primanjima. Tako se Rusi koji godišnje zarade oko 16.000 nalaze na skali od 6.0 na ljestvici zadovoljstva dok se oni sa oko 4.000 dolara godišnje nalaze na 4,5.

Također, bogati Kinezi koji godišnje zarade oko 32.000 dolara nalaze se na 6,0 na ljestvici zadovoljstva, dok se oni siromašniji, sa godišnjom zaradom od oko 2.000, nalaze na skali od 4,0.

Stanovnici Indije koji godišnje zarade oko 10.000 dolara nalaze se na skali od 6,0 na ljestvici zadovoljstva. S druge strane, Indijci čiji godišnji prihodi iznose oko 2.000 dolara nalaze se na skali od 4,5 ljestvice zadovoljstva.

Istraživanje američkih profesora je pokazalo da su bogatiji građani u znatno siromašnijim zemljama u svijetu poput Nigerije mnogo sretniji od svojih sugrađana koji imaju manje novčane prihode. Tako se građani Nigerije koji godišnje koji zarade više od 8.000 dolara nalaze na skali od 5,5, dok oni sa godišnjom zaradom od oko 2.000 dolara na 5,0 ljestvici zadovoljstva.

(Anadolija)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Kako je došlo do lančane havarije na Balkanu 21. juna: Sve je počelo prekidima na dva dalekovoda

Evropska mreža operatora prenosnog sistema električne energije (ENTSO-E) objavila je da se lančana havarija 21. juna dogodila po iskakanju...

Još vijesti za vas