Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Koje preparate voli vaša kosa?

Preporučeno

Pravilna njega kose veoma je bitna. Da bi u svakom trenutku, ona izgledala blistavo i lijepo, neohodno je pružiti joj tretman kakav zaslužuje. Koje preparate voli vaša kosa i kako se oni pravilno koriste, saznaćete u nastavku!

Na domaćem tržištu postoji pregršt preparata koji se koriste za njegu kose. Sigurno vam se više puta dešavalo da se zadesite ispred palete ovakvih proizvoda pokušavajući da dokučite koji u moru onih koji se nude odabrati i napraviti pravi izbor. Po čemu se oni razlikuju?

Mi smo tu da vam sve ove nedoumice riješimo i pomognemo da donesete pravu odluku.

Šampon za kosu

Bez njega jednostavno ne možete! Jedna od stvari koju ljudi najprije primećuju prilikom kontakta sa drugim osobama je kosa. Ona igra važnu ulogu u određivanju prvog utiska o vama.

Stoga ukoliko ona izgleda uredno i čisto, gotovo sigurno ćete ostaviti pozitivan utisak, a sa druge strane, lako se može stvoriti negativna slika ako ona nije u dobrom stanju. To znači da je neophodno da vodite računa, kako bi ona u svakom trenutku izgledala besprijekorno.

Dobar šampon vam u tome može pomoći. Ovo je sigurno jedan od osnovnih preparata za njegu kose. Uklanjaju sve vrste čestica i nečistoća sa dlake. Prilikom kupovine, važno je da obratite pažnju na sastojke koje on sadrži.

Neka vaš izbor nikako ne budu oni koji sadrže sulfate, parabene i silikone. Najbolje bi bilo da birate one koji su formulisani na biljnoj bazi sa velikom koncentracijom aktivnih sastojaka. Oni će definitivno ukloniti sve nečistoće sa kose i temena prilikom pranja. Takođe, promovisaće i rast nove dlake i ojačaće korijen. Vaša kosa će nakon samo nekoliko korištenja, postati blistava i mekana.

Šampon protiv peruti

Ako vam perut zadaje glavobolje, stvara neuredan izgled i neprestano ostavlja trag na vašoj garderobi, ne brinite! Zahvaljujući šamponina koji su namijenjeni riješavanju ove vrste problema, bijele sitne čestice će zauvijek postati dio prošlosti. Ovi preparati trebalo bi u svom sastavu da imaju: salicilnu kiselinu, cink piriton, katran, ketokonazol, selenijum sulfit. Svaki od navedenih sastojaka daje poseban značaj i ima utjecaja na kožu glave i uklanjanje peruti. Obično se koriste jednom do dva puta u toku sedmice. U suprotnom, ukoliko bi se češće upotrijebili mogli bi prouzrokovati iritacije vlasišta, a to svakako ne želimo da nam se dogodi.

Balzam za kosu

Ovaj proizvod omogućava lakše raščešljavanje kose, ali služi i za revitalizaciju oštećene dlake, stoga je neophodno nanositi ga redovno. Mnoge osobe prave grešku, stavljajući ga na korijen kose. S obzirom na to da koža na temenu proizvodi sebum, ovo prirodno ulje zaštitiće korijen. Zbog toga na ovom dijelu nije potrebno koristiti ga. Nakon šamponiranja, nanijesite ga na kosu (kao što smo već napomenuli, izbjegavajte korijen) i ostavite neka djeluje nekoliko minuta. Potom isperite kosu. Nakon upotrebe balzama, dlaka će biti mekana i nježna na dodir.

Losion za kosu

Na tržištu možete pronaći više vrsta losiona za kosu koji su namijenjeni riješavanju odrijeđenih problema kao što su: gubitak kose, perut, podsticanje rasta nove kose. Ono što je važno znati, morate ih koristiti svakodnevno kako bi dali željeni efekat.  Iako vam možda zvuči nemoguće, ponovni rast kose uz pomoć losiona, zaista je moguć jer će ovaj preparat nahraniti korijen dlake i podstaći cirkulaciju koja će rezultirati rastom nove kose na mjestima koja su postala prorijeđena. Takođe, svima nam je poznata činjenica koliko perut može biti uporan i dosadan.

Ovi proizvodi su tu da dubinski prodru do kože glave i u potpunosti je očiste od svih štetnih materija i viška sebuma koji se nagomilava i zatvara pore. Na taj način onemogućava se novoj kosi da raste.

Za tretman protiv opadanja kose, ovaj proizvod možete koristiti u kombinaciji sa drugim preparatima, kao što su šamponi ili neki lijekovi. Daju veoma dobre rezultate, a njihova primjena je krajnje jednostavna. Obično se koristi dva puta u toku dana, ujutru i uveče kako bi dali što brže efekte,a prve značajnije promjene ćete uvidjeti od 3 – 6 meseci nakon prve primjene.

Maske za kosu

Maske za kosu predstavljaju važan deo redovne njege. Njihova osnovna uloga je da rekonstruišu dlaku i pomažu u njenoj regeneraciji. Dele se na: hidrantne, proteinske i kombinovane. U zavisnosti od trenutnih potreba vaše kose, odabraćete neku od njih.

Hidratantne maske

Definitivno najčešće korišćene su hidrantne maske koje oporavljaju oštećenu i suhu kosu, vraćaju joj vlagu i elastičnost. U njihov sastav, najčešće ulaze prirodna biljna ulja kao što su: maslinovo ulje, kokosovo, arganovo ili jojobino. Sve što je potrebno da uradite je da ih nanijesete na kosu i ostavite neko vrijeme da djeluju. Potom kosu operite blagim, prirodnim šamponom i to bi bio cijeli postupak. Morate priznati da je veoma jednostavno! A tek kada budete vidjeli efekat koji se postiže, vjerujte nam na riječ, bićete oduševljeni!

Proteinske maske

Proteinske maske za razliku od hidrantnih, sadrže drugačije sastojke i obavljaju različite funkcije. Namijenjene su prije svega njezi suhe i oštećene kose. U njihov sastav ulaze važne aminoksieline kao i brojni biljni proteini koji snabdijevaju dlaku svim neophodnim sastojcima koji su potrebni za njezin zdrav rast. Kada se nanijesu na kosu, važno je da se striktno pridržavate propisanog vremena koje je istaknuto na samom pakovanju. Obično je to od 5 do 15 minuta. U suprotnom se može dogoditi da se kosa previše ukruti.

Kombinovane maske

Kombinovane maske odgovaraju gotovo svakom tipu kose. Kao takve one spadaju u one koje se najčešće koriste. Sadrže kombinaciju jednog do dva proteina, biljna ulja i masne kiseline. Za koju god od pomenutih maski da se odlučite, važno je da prilikom kupovine, obavezno najprije pogledate spisak sastojaka koji se nalaze na deklaraciji. Tako ćete biti sigurni da ste napravili pravi izbor i da će vaša kosa dobiti tretman kakav zaslužuje.

Serum za ispucale krajeve

Možda ste mišljenja da ovi proizvodi ne treba da se ubrajaju u preparate koji bi morali da se koriste redovno, ali moramo vas demantovati. Svi znamo koliko loše ispucali krajevi mogu izgledati. Bez obzira na to, često ne možete odoljeti želji da na jednostavan i brz način, napravite savršenu frizuru. U tim situacijama kao prvu pomoć koristite figaro, presu ili neki treći aparat koji grije i istovremeno oštećuje kosu. Nerijetko se događa da se kao posljedica ovih procesa, pojave ispucali krajevi. Takođe, oni mogu nastati i djelovanjem spoljašnih utjecaja kojima smo izloženi.

Zbog toga, je s vremena na vrijeme, neophodno koristiti serum za ispucale krajeve.

Ovi proizvodi, formulisani su na bazi prirodnih sastojaka koji regenerišu i hrane dlaku. Obično su to ulja kao što su: jojoba, kokosovo, maslinovo ulje i sl. Serum za ispucale krajeve, nanosi se na opranu kosu. Poželjno je da je ne sušite, već samo da višak vode koji se nalazi na njoj, pokupite peškirom. Nekoliko kapi sadržaja bočice istisnite na ruku i protrljajte među dlanovima. Nanijesite ovaj fantastični proizvod na ispucale krajeve i gledajte kako se oni vrlo brzo oporavljaju. Zvuči jednostavno?

Ampule za kosu

Ampule za kosu ili kako ih drugačije nazivaju, eliksir u bočicama su proizvodi koji su namijenjeni koži glave i kosi sa odrijeđenim problemima. Ukoliko vas muči perut, opada vam kosa, želite da oporavite oštećene krajeve ili spriječite iritacije kože glave, ampule za kosu će vam biti od velike koristi. Važno je samo da se pridržavate propisanog uputstva i problem će nestati kao rukom odnesen. Ono što ga čini drugačijim u odnosu na druge preparate koji su namijenjeni riješavanju pojedinih stanja kože glave i kose je to što se obično koristi jednom, do dva puta u toku nedelje.

U većini slučajeva, neophodno je sprovesti seriju od 6 do 10 nanošenja. Da bi se elimisali neželjeni efekti, ona se planira u odrijeđenim razmacima koje ćete u zavisnosti od proizvođača, moći da pronađete u priloženom uputstvu za korišćenje. Prvi rezultati u većini slučajeva vide se nakon samo jednog korišćenja. Nakon završene serije tretmana, problem se gotovo sigurno eliminiše u potpunosti ukoliko nisu u pitanju ozbiljnija stanja, nastala kao posledica odrijeđenih bolesti.

Prije same upotrebe ampula za kosu, neophodno je kosu detaljno oprati koristeći prirodne blage šampone koji ne sadrže agresivne i jake sastojke. Potom kosu raščešljajte pa sadržaj bočice istisnite i nježnim, masirajućim pokretima umasirajte u teme glave kako biste podstakli cirkulaciju. Na taj način ćete aktivirati i ćelije koje će stimulisati rast nove dlake. Nakon toga, kosu prekrite kapom za tuširanje ili jednostavno je umotajte u pamučni peškir kako proizvod što bolje upio.

Sačekajte dvadesetak minuta, koliko je obično potrebno da odstoje. Ukoliko je tako naznačeno na pakovanju, koristeći fen zagrijte dlaku. Nakon toga, kosu je potrebno oprati kao što to i inače činite, nekim blagim šamponom. Najbolje bi bilo da to budu šamponi koji ne sadrže sulfate, silikone i parabene. Ostavite neka se ona osuši prirodnim putem. Nemojte spavati s mokrom kosom.

Da bi vaša kosa u svakom trenutku bila njegovana i lijepa, neophodno je da pomenute preparate koristite redovno. Ukoliko to budete činili, neće vam biti potrebni skupi tretmani koji ponekad ne daju željene rezultate. Svakoga dana, odvojite malo vremena za sebe i pružite svojoj kosi njegu kakvu zaslužuje. Zauzvrat, dobićete izgled o kom ste oduvijek sanjali. Samo vas nekoliko koraka djeli od toga da izgledate poput poznatih izuzetnih žena koje krase brojne bilborde širom svijeta. Zašto i vi ne biste izgledali poput njih ako je već to moguće?

Preporučeni sadržaj

Izdvajamo

Izdvajamo

Rezolucija o Srebrenici usvojena u Generalnoj skupštini UN-a

Na današnjoj sjednici Generalne skupštine UN-a izglasana je rezolucija o Srebrenici. Više informacija uskoro...

Još vijesti za vas