Utorak, 18 lipnja, 2024

Ispovijest 30-godišnje Zagrepčanke: Moja muka sa D košaricama

Preporučeno

Što je bila starija, situacija je bivala sve gora. Kada je dječake pogodio pubertet, za Mateu je udvaranje i pipkanje postalo gotovo nepodnošljivo.

Tridesetogodišnja Zagrepčanka Matea (fotografije i identitet iz razumljivih razloga poznati redakciji) ispričala je svoju muku po D košaricama. Kako tvrdi, sve je počelo još u osnovnoj školi.

– Da imam veće grudi nego moje vršnjakinje, primijetila sam u petom razredu osnovne škole. Odnosno nisam to primijetila ja, već moje kolegice dok smo se presvlačile na tjelesnom. Glasno su komentirale njihovu veličinu, a htjele su ih gledati, neke od njih i dodirivati svaki put kada smo se presvlačili što mi je bilo veoma neugodno – kaže Matea.

Priča da se nikada nije smatrala previše ženstvenom, nosila je kratku kosu i uglavnom se družila s dječacima pa je ta nagla manifestacija ženskih atributa prenerazila.

– Prenerazila me i reakcija okoline. Svi su najednom imali potrebu to komentirati, ne samo cure na tjelesnom već starije sestre i braća mojih prijatelja i prijateljica, kao i stričevi, tetke, bratići i sestrične. Zbog toga sam počela nositi širu odjeću kako bi moja tjelesna promjena bila što manje uočljiva. Uzalud, svi su već znali i moje su grudi postale predmet sprdnje među ekipom iz kvarta. Taman se tada prikazivao “Baywatch” i tog smo ljeta često biciklima išli na Jarun gdje smo se igrali “Baywatcha”. Pogodite koja sam junakinja morala biti u igri. Tog su me ljeta svi zezali da sam Pamela, a vjerujte mi, to uopće nije ugodno nekome ko ima 11 ili 12 godina – priča Matea i prisjeća se jedne od većih trauma iz djetinjstva.

– Te godine kada smo išli na more, majka mi jednom prilikom uopće nije spakovala jednodijelni kostim za plažu, već samo kupaće gaće. Rekla je “ovo ti je posljednja godina da se možeš kupati bez gornjeg dijela, iskoristi to”. To je rezultiralo time da su sva djeca na plaži buljila u moje grudi, pokazivala prstom i govorila “gledaj kako ima velike sise, velike sise”. Htjela sam propasti u zemlju od stida – kaže Matea.

Što je bila starija, situacija je bivala sve gora. Kada je dječake pogodio pubertet, za Mateu je udvaranje i pipkanje postalo gotovo nepodnošljivo.

– To im je bilo fora. Prestali su nakon što sam im počela dijeliti šamarčine i udarati ih nogom u osjetljivo područje – kaže.

Situacija iz svlačionice nastavila se u srednjoj školi, a kako nam kaže, nastavlja se i danas kada joj djevojke s manjim grudima govore “blago tebi, ja bih voljela imati takve”.

– Onda im pokušam objasniti da to uopće nije toliko fora jer te svi zafrkavaju, bulje u njih ili ih pokušavaju uhvatiti što uopće nije ugodno. O utjecaju za kičmu da ni ne govorim kao i o apsolutnoj nemogućnosti da ikada igdje izađeš bez grudnjaka. Zbog srama radi veličine mojih grudi počela sam se grbavo držati, a takvo držanje imam i danas.

Međutim, s vremenom se navikla da će određen dio ljudi uvijek biti opsjednut veličinom njezinih grudi, te imati potrebu glasno ih komentirati.

– Jednostavno sam to prihvatila sam kao dio moje osobnosti.

Priznaje, veličina grudi joj i dalje predstavlja probleme, ali prihvaća to kao jednu od šala na vlastiti račun, na koje reagira osmijehom, iako joj je zapravo vrlo neugodno. No, ne radi se samo o psihičkim posljedicama zadirkivanja ili neprimjerenog pipkanja, već i o zdravstvenim razlozima koji nisu nimalo bezazleni.

– Kupovina grudnjaka ili kupaćeg kostima moja je najgora noćna mora jer su mi da nađem pravu veličinu potrebni sati, a katkad i dani. Na plaži se s malo odjeće osjećam užasno izloženo tuđim pogledima. Što sam starija, to mi sve više smetaju jer mi opterećuju kičmu pa katkad čak i razmišljam o operaciji. Velike grudi više su prokletstvo nego blagoslov ako mene pitate i puno bi mi draže bilo da su manje.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nove američke sankcije: Na crnoj listi sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik

Američko ministarstvo finansija (OFAC) objavilo je nove sankcije osobama i firmama iz Bosne i Hercegovine. Kako je saopćeno iz Ministarstva...

Još vijesti za vas