Nedjelja, 1 listopada, 2023

Banjaluka: Dojave o policijskim patrolama na Facebooku

Preporučeno

Na Facebooku je osnovana stranica pod nazivom “Policija zaustavlja – Banjaluka”, putem koje banjalučki vozači jedni druge informišu gdje se u gradu na Vrbasu nalazi policijska patrola.

policija-zaustavljaBroj članova vrtoglavo raste, i juče oko 14 časova bilo ih je 1.494, te ih većina sa oduševljenjem pozdravlja inicijativu osnivača.

U informacijama stranice opisano je da je cilj da posjetioci, odnosno članovi saznaju ili objave lokaciju u Banjaluci na kojoj je viđena policijska patrola dok zaustavlja i piše kazne.

Tako su vozači preksinoć, u svega nekoliko sati, upozoreni da policija “vreba” kod kafe-bara “Tilt” u Boriku, kod “Moon bara” u Česmi, te kod restorana “Pido” u Vrbanji.
Dok većina posjetilaca u nebo diže one koji su se dosjetili da formiraju ovu stranicu, te neki traže da bude proširena i na ostale gradove, ima i onih koji ovu inicijativu ne smatraju najboljom idejom.

Upravo se čita:  Meteorolog Nedim Sladić najavio novu promjenu vremena: Evo šta nas očekuje narednih dana

“Vozite normalno i kakve veze onda ima gdje je patrola! Ajte na stazu u Zalužane pa divljajte”, napisao je jedan od posjetilaca na stranici “Policija zaustavlja – Banjaluka”.
Dakle, iako neki Banjalučani smatraju da je na ovaj način ugrožena bezbjednost učesnika u saobraćaju, jer primjera radi, upozorava pijane vozače da izbjegnu policiju, administratori stranice kažu da im to nije u planu.

“Cilj nam je da učinimo saobraćaj lakšim i bezbjednijim za sve učesnike, a nikako da remetimo rad policije ni na koji način”, ističu administratori stranice.

Upravo se čita:  Aida koju je ubio Mersud na radnom mjestu, samo nekoliko sati prije užasa objavila 'selfie' uz pjesmu: "Naša ljubav biće priča koju priča cijeli grad…"

Stav iz Agencije za bezbjednost saobraćaja RS je jasan – ovakva stranica negativno utiče na bezbjednost na putevima. Praksa, ističu, pokazuje da kazna mijenja negativno ponašanje vozača.

“Naravno da može da se kaže da dijeljenje informacija na toj stranici predstavlja ugrožavanje bezbjednosti saobraćaja. Onaj ko je pijan ostane nesankcionisan, te ponavlja istu grešku. Loša je to stranica, u svakom slučaju. Uzmite, na primjer, da neko nema vozačku i da vozi. Ako je upozoren i policija ga ne zaustavi, nastaviće da to čini”, upozorava Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Upravo se čita:  Duge kolone vozila na izlazu iz BiH na pet graničnih prelaza

U CJB Banjaluka, sa druge strane, nisu željeli da detaljnije komentarišu formiranje ove stranice.

“Možemo da kažemo samo da tu nema elemenata prekršaja ni krivičnog djela, a samim time ni elemenata za postupanje policije”, naglasila je Marija Markanović, portparol CJB Banjaluka.

Kamere i radari

Na stranici “Policija zaustavlja – Banjaluka” nalazi se i mapa sa prikazom kamera koje evidentiraju automobile kad prođu kroz crveno svjetlo na semaforu, kao i stacionih radara koji “pecaju” vozila sa prekoračenom brzinom kretanja.

Inače, slične stranice, sa istim ciljem, postoje i za neke hrvatske gradove, poput Rijeke, Poreča i Šibenika.
Izvor: Nezavisne novine

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić vrijedno radi da svojim pratiocima donose pravovremene vijesti o vremenskim prilikama u Bosni i...

Možda vas zanima i ovo