Ponedjeljak, 2 listopada, 2023

Cijene divljaju, a SDP nudi rješenje: Evo kako do lančanog smanjenja

Preporučeno

– Naša namjera je da se ukinu akcize na sve vrste goriva, ističu i objašnjavaju kako je riječ o poreskom opterećenju koje nema jasnu namjenu i svrhu, već ide direktno u tekuću budžetsku potrošnju – poručuju iz SDP-a

U posljednje vrijeme svjedoci smo dramatičnog rasta cijena goriva, a samim time i svih esencijalnih potrepština i namirnica. Ovim povodom, klub Socijaldemokratske partije BiH u državnom Parlamentu je u proceduru uputio izmjene Zakona o akcizama kojim se smanjuju cijene goriva za iznos od 0,30 do 0,45 KM po litru.

Efekat ove mjere, navode iz SDP BiH, odmah bi se osjetio lančanim smanjenjem cijena.

Upravo se čita:  Helez: Ne mogu da shvatim da neko ide u džamiju, a da je opterećen krađom i korupcijom

– Tako bi se brzo i efikasno amortizovao udar na ionako loš životni standard stanovništva, stoji u saopćenju stranke.

Nažalost, zbog pogoršanja političkih prilika na globalnom planu, cijene iz dana u dan “divljaju”. Trend rasta cijena energenata neće se uskoro zaustaviti, što će ostaviti teške posljedice na našu ekonomiju u cjelini.

– Kako bi pomogli građanima i privredi u doba rastuće inflacije, predlažemo promjenu člana 17. spomenutog Zakona koji se odnosi na naplatu akciza na način da iznos akciza bude 0 KM. Naime, Bosna i Hercegovina naplaćuje nekoliko vrsta akciza i putarina na gorivo. Naša namjera je da se ukinu akcize na sve vrste goriva, ističu i objašnjavaju kako je riječ o poreskom opterećenju koje nema jasnu namjenu i svrhu, već ide direktno u tekuću budžetsku potrošnju.

Upravo se čita:  Helez o nazivanju Nešića narkomanom: Četiri puta sam prešutio kada me napadao, morao sam presjeći, izvinjavam se građanima

Dakle, ukoliko bi se ukinula naplata akcize na gorivo, onda bi maloprodajna cijena za gorivo bila niža od 0,30 KM do 0,45 KM.

Ovakvo sniženje, zaključuju u SDP-u BiH, može značajno ublažiti negativne ekonomske posljedice koje dolaze u narednom periodu.

– Ne želimo ukidati putarine za autoceste i ceste, koje se većim dijelom usmjeravaju namjenski na posebno otvorene podračune. Ti prihodi služe kao pokriće za dobivanje finansijskih sredstava od partnerskih institucija Evropske unije. Ovaj vid poreskog opterećenja na litri goriva ostaje kao i do sada i neće se mijenjati. Ukida se samo akciza koja ide u tekuću budžetsku potrošnju, pojašnjavaju iz ove stranke.

Upravo se čita:  Vukanović blokirao ulaz u NSRS, intervenisala policija

SDP BiH poziva sve zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BH da 9.3. postupe u interesu građana i glasaju za prijedlog ukidanja akciza na gorivo.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Miholjsko ljeto: Evo do kad će biti stabilno i natprosječno toplo

Do 13. oktobra u Bosni i Hercegovini očekuje se stabilno vrijeme, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH. Prostrano polje...

Možda vas zanima i ovo