Nedjelja, 1 listopada, 2023

CIK donio naredbu: Ponovo će se brojati glasovi za predsjednika i potpredsjednika RS-a

Autor:Patria

Preporučeno

Centralna izborna komisija BiH sa šest glasova donijela je danas Naredbu Glavnom centru za brojanje za otvaranje vreća i ponovno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske. U to su uključena i biračka mjesta u Brčko distriktu, a za ovaj nivo vlasti.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović je kazao da je BiH demokratska država, te je CIK odlučio da izda ovakvu naredbu, a imajući u vidu sve nepravilnosti koje su prijavljene i materijal koji im je dostavljen koji na to ukazuje.

Član CIK-a Vlado Rogić nije podržao naredbu.

“Ona nije zasnovana na zakonu i nije slijed onoga što zakon propisuje. Ne stoji da možemo na temelju članka 2.9 donijeti ovakvu naredbu, s obzirom da je ponovno brojanje glasova zakonom regulirano. Slijed bi trebao biti da prvo riješimo sve prigovore, žalbe, zahtjeve, dobronamjerne, nedobronamjerne. Nakon što CIK utvrdi i objavi izborne rezultate tek tada idu zahtjevi za ponovno brojanje. Na temelju čega smo se mi odlučili na ovu naredbu. Ovo SIP nije ni po jednoj žalbi donijelo rješenje. Zakon je precizirao po službenoj dužnosti kad se vrši ponovno brojanje, ali nigdje da u ovom trenutku se ponovo prebrojava cijela izborna jedinica. Moguće da bismo mi na kraju donijeli istu ovakvu naredbu, ali bi to uradili tek nakon utvrđivanja rezultata. Šta ćemo mi sa zahtjevima i mi ćemo odbiti ili odbaciti zahtjeve za ponovno brojanje”, kazao je Rogić.

Upravo se čita:  Novi udar na džep građana: Poskupljuje nekadašnji sinonim za jeftinu namirnicu

Irena Hadžiabdić kazala je da uvažava argumente Rogića, ali da će podržati ovu odluku.

“Ja sam veliku vjeru poklonila izvještaju OSCE-u. Kada ga pažljivo čitate vidite da je bilo zastrašivanja birača, punjenja glasačkih kutija, bilo je fotografisanja glasačkih listića, nepropisno zapečaćenih kutija. Glavni kontrolor ima na uvid sve što su zabilježile OIK/GIK, danas smo čuli da imamo problem na 90 osnovnih jedinica. Prije ili kasnije ćemo doći u ovu situaciju koju pokušavamo preduprijediti. Ne možemo pokloniti vjeru pravilnom objedinjavanju rezultata. Vidjeli smo da su upisivane nule, uništavanje isprava, ali to nije razlog da ne skinemo ljagu sa ovog izbornog procesa. Materijale smo primili sinoć, završimo poštu i prionimo na posao”, kazala je Hadžiabdić.

Upravo se čita:  Stiže nam Miholjsko ljeto: Očekuju nas temperature i do 29 stepeni

Vanja Bjelica Prutina kazala je da se vrši ponovno brojanje radi pravilnog objedinjavanja rezultata kako bi se utvrdili izborni rezultati.

“Nakon što smo primili desetine prigovora, a u cilju tačnog utvrđivanja izbornog rezultata donosi odluku da se izvrši brojanje glasova. Politički subjekti su ovlašteni dovoljan broj posmatrača u Glavnom centru za brojanje. Ovo je najkraći put da se utvrdi rezultat”, kazala je Bjelica-Prutina.

Upravo se čita:  Bećirović: Dodik neka zaboravi i mirno i nemirno razbijanje države BiH

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović kazao je da CIK ima zakonsko pravo da donese ovakvu odluku.

“CIK je ovlaštena od PS BiH da nadgleda i reguliše rad biračkih odobora. Kad nadležne OIK/GIK nisu u stanju uraditi taj posao, onda će to uraditi CIK”, kazao je Arnautović.

On je kazao da CIK ima pravnu mogućnost i nakon novog brojanja narediti novo brojanje.

Bjelica-Prutina je rekla da su probijeni rokovi za validaciju rezultata i pored svih prijavljenih nepravilnosti te da CIK-u niko ne može zabraniti da utvrde rezultate.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić vrijedno radi da svojim pratiocima donose pravovremene vijesti o vremenskim prilikama u Bosni i...

Možda vas zanima i ovo