Srijeda, 17 srpnja, 2024

Čudne stvari zbog kojih smo sretniji

Preporučeno

Plačete na tužne ljubavne drame, ponekad glumite osmijeh i ne trčite non-stop za svojom djecom. To je u redu i to će vas, vjerovali ili ne, učiniti sretnijima.

srecaKad nakon kiše izađe sunce, naravno da ćete biti sretni, kao i kad osvojite neku nagradu, no što kad vas neke čudne stvari čine sretnima, recimo starenje, lažni osmijeh, drame koje vam izmame suze na oči.

Dobro ste pročitali – i to je moguće. Evo koje nas neobične stvari čine sretnijima.

Srceparajući filmovi
Filmovi poput ‘Titanika’ i drugih tragičnih ljubavnih priča izmamit će vam suze na oči, no nakon toga osjećat ćete se sretno.

Jedno istraživanje sa Sveučilišta Ohio tvrdi da ćete se bolje osjećati što je radnja tužnija. Navodno će vas tužne ljudske priče podsjetiti na to koliko ste ustvari sretni.

Starenje
Skeniranje mozga pokazalo je da naše moždane vijuge reagiraju na sreću bilo da vidimo slatko dijete, čokoladni kolač ili doživimo ljubaznu gestu.

No zanimljivo je to da kako starimo naš mozak manje intenzivno reagira na negativne stvari oko nas.

Jedno američko istraživanje tako je otkrilo da čak 42 posto ljudi iznad 50 godina osjeća sreću i optimizam zbog idućeg poglavlja u životu. Čak 60 posto njih kaže da izgledaju i osjećaju se pet godina mlađe nego što stvarno jesu. Lažni osmijeh

Teško je za povjerovati, ali i lažni osmijeh čini vas sretnima i smanjuje stres. Pokazalo je to istraživanje sa Sveučilišta Kanzas. Naime ispitanici su u usta trebali staviti štapić za jelo koji ih je natjerao da se lažno nasmiju.

Drugi su trebali imati neutralan izraz lica, a treći su se trebali nasmijati. Nakon toga ispitanici su stavili ruke u hladnu vodu. Oni koji su se smijali, čak i oni s lažnim osmijehom, imali su manje otkucaje srca, što je signal da nisu pod stresom.

Četvrtak
Nakon što preživite očajni ponedjeljak, teški utorak i užasnu srijedu – stiže četvrtak. Prema istraživanju London School of Economics u kojem je sudjelovalo 45.000 ljudi, četvrtak je prema osjećaju sreće novi petak.

Činiti manje za svoju djecu
Žene koje smatraju da majke uvijek trebaju žrtvovati svoje potrebe te konstantno stimulirati i izmišljati aktivnosti za svoju djecu manje su sretne i više depresivne, za razliku od onih koje misle da je ono što rade dovoljno dobro i sasvim dostatno za djecu.

Čitanje novina
Ako spadate u skupinu onih koji su si zbog rezanja troškova uskratili omiljenu štampu, vrijeme je da ponovno razmislite.

Dobra zamjena su i internetska izdanja. Stoga, umjesto da zurite u TV, učinite nešto za svoju sreću i pročitajte vijesti na portalu ili prolistajte omiljeni magazin.
(Tportal)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Probijen tunel Golubinja – najduži tunel na Koridoru Vc

Na dionici Poprikuše - Nemila na Koridoru Vc, u srijedu, 17.07.2024. je svečano završen proboj lijeve cijevi tunela Golubinja,...

Još vijesti za vas