Srijeda, 19 lipnja, 2024

Damir već pet godina s porodicom živi u Njemačkoj, ovo je njegova računica: Na hranu ode 800 eura…

Preporučeno

“Osnovne namirinice možete kupiti za 400 eura mjesečno, ako ne želite da štedite i da “imate svega u kući”, trebat će vam oko 800-900 eura.”

Damir Lenart živi u Njemačkoj već pet godina. Smješten je u mjestu Baden-Baden, u južnoj Njemačkoj, blizu francuske granice.

On na internetu često objavljuje snimke života i rada u Nemačkoj, pa njegove informacije mogu biti korisne za sve one koji razimišljaju za odlazak.

Posljednjih dana ponovo je viralan njegov snimak sa kraja prošle godine, kada je detaljno objasnio spisak troškova u Njemačkoj.

“Prva stavka je stan, kada dođete u Njemačku, najam trosobnog stana za jednu porodicu, bez grijanja je oko 700 eura. Na ovu cijenu dolazi još 200 eura režija. Morate da platite tri stanarine unaprijed, ukupno 2.100 eura, da biste ušli u stan.

Kaže da to sveukupno dođete na 3.000 eura.

“Taj novac morate imati u džepu pri ulasku u stan. Onda morate namještaj da unesete, to je drugi trošak”, počinje Damir i dodaje da se stan nalazi preko poznanstava i grupa na društvenim mrežama.

Treća stavka koju morate imati u stanu je internet koji iznosi 40 eura, i troškovi korištenja mobilnih telefona iznose oko 80 eura.

Tvrdi da je kupovina automobila u Njemačkoj je vrlo isplativa…

“U Njemačkoj je najlakše kupiti auto, to se mora imati kad se ide kući natrag. Čim prođe pola godine, ako niste u probnom radu, dobijete automobil kakav hoćete. Kredit za automobil mjesečno iznosi 200 eura. Može ići i oko 500-600 eura, ako hoćete Audi A6, 3.0 motor. 60 eura iznosi osiguranje za automobil, može biti i 120 eura za skuplje modele”, kaže Damir.

Za kraj je govorio o troškovima hrane.

“Osnovne namirinice možete kupiti za 400 eura mjesečno, ako ne želite da štedite i da “imate svega u kući”, trebat će vam oko 800-900 eura. Kada saberete sve mjesečne troškove, dođete na cifru od 2.100 eura, dodati tu još 100 eura za gorivo i 100 eura za neplanirane razne troškove. Mjesečni trošak iznosi oko 2.300 eura. Kada imate kućni budžet od 3.000 eura, možete da živite komotno”, zaključio je Damir.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nove američke sankcije: Na crnoj listi sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik

Američko ministarstvo finansija (OFAC) objavilo je nove sankcije osobama i firmama iz Bosne i Hercegovine. Kako je saopćeno iz Ministarstva...

Još vijesti za vas