Utorak, 18 lipnja, 2024

Dodik “odredio” preciznu satnicu kada će otcijepiti RS: Proglasićemo nezavisnost bez ispaljenog metka

Preporučeno

On je poručio da Republika Srpska neće biti nespremna, već će odmah proglasiti nezavisnost i to bez ijednog ispaljenog metka.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik gostovao je na entitetskom javnom servisu RTRS-u, u emisiji Telering, gdje je ponovio svoje dobro poznate stavove o otcjepljenju RS-a, kao i o visokom predstavniku Christianu Schmidtu i američkom ambasadoru Michaelu Murphyju.

” Ukoliko nelegalni Christian Schmidt pokuša da nametne zakon o imovini, Republika Srpska će odmah proglasiti nezavisnost, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On je poručio da Republika Srpska neće biti nespremna, već će odmah proglasiti nezavisnost i to bez ijednog ispaljenog metka.

– Mi smo danas imali veliki pripremni sastanak za jednu takvu situaciju – rekao je Dodik.

On je naveo da ima informaciju da će Schmidt nametnuti zakon u januaru.

– Ukoliko on kaže bilo kog dana u pet sati popodne, nek računa da smo mi u 11 održali Skupštinu i proglasili nezavisnost. I to znači nezavisnost u svemu – novi finansijski sistem i teritorija pod kontrolom RS. Nećemo sprečavati prolaze i kretnje – istakao je predsjednik RS-a.

Dodik je rekao da Republika Srpska nema namjeru da pravi kineski zid, “ni teške granične prelaze sa FBiH, osim ako bude primorana”.

– Ne očekujemo da će se neko iz FBiH ohrabriti da napadne Republiku Srpsku. I u takvim okolnostima mi ćemo procijeniti na koji način ćemo djelovati. Od EUFOR-a očekujem da stane na međuentitetsku liniju i spriječe dodir – rekao je on.

Dodik je dodao da će “Amerikanci biti bijesni i da će pokušati da traže intervencije”, ali da vjeruje da prijatelji RS-a to neće dozvoliti.

– Na raspolaganju sam i lokalnom i međunarodnom pravosuđu jer mislim da smo u pravu – istakao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li će to dovesti do njegove smjene, Dodik je rekao da će nastaviti da bude predsjednik Republike Srpske i da ga ni Amerikanci ni Schmidt ne mogu smijeniti.

– Mene američki ambasador Michael Murphy ne interesuje. Njih boli kad ne interesuje. U Sarajevu drugi ambasadori zapadnih zemalja ne mogu da ga vide i svi su razočarani. Malo je ono što sam ja rekao o njemu, šta sam ja slušao šta oni govore o njemu – “ovo što radi ovaj Schmidt, on sam radi zato što sluša tog Murphyja”. Zbog toga i zbog njihovog hira, jel treba da izgubim i narod i zemlju? Neću izgubiti ni narod ni zemlju i nemam potrebu da objašnjavam bilo kome tu priču – poručio je Dodik.

Dodik je istakao da na mjesto predsjednika Republike nije izabran da bi uživao u komoditetu, niti da bude prepadnut, nego da srpskom narodu kaže da je pitanje imovine RS krucijalno za opstanak.

– Mi znamo da je taj lažni Schmidt hodao po evropskim zemljama, u nekima je dobio saglasnost, a u nekima nije, da nametne zakon o imovini. Rečeno mu je “nemoj sad do Nove godine zato što imamo Evropski savjet, nemoj da pravimo tu atmosferu pa ćemo to rehabilitovati poslije katoličkog Božića” – naveo je Dodik.

Poručio je da sa političke scene neće otići kao izdajnik ili neko ko se prepao.

– Ako je cijena moga angažmana to da platim na ovaj ili onaj način lično – platiću. Ali je za mene primarno da narod ovdje razumije, da ovdje opstane, da ima Republiku Srpsku. Ako nam niste dali Ustavom naša prava, onda je jedini način da se izborimo na svoj način – rekao je Dodik i dodao da je većina ljudi svjesna da gubitak imovine znači gubitak države.

Predsjednik RS-a je istakao da građani ne žele gubitak Republike Srpske i da bi 80 posto njih glasalo za nezavisnu RS”, objavio je RTRS.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nove američke sankcije: Na crnoj listi sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik

Američko ministarstvo finansija (OFAC) objavilo je nove sankcije osobama i firmama iz Bosne i Hercegovine. Kako je saopćeno iz Ministarstva...

Još vijesti za vas