Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Evropska komisija upozorila na prevelike transfere nogometu

Nemojte propustiti

Evropska komisija upozorila je danas vlasnike evropskih nogometnih timova na visinu transfera igrača u Evropi.

transferiPrema izvještaju, manje od dva odsto novca od transfera odlazi manjim klubovima i amaterskom sportu, koji je od ključne važnosti za razvoj novih talenata.

“Evropska komisija priznaje pravo sportskih vlasti da određuju pravila transfera, ali rezultati našeg ispitivanja pokazuju da trenutna pravila ne obezbjeđuju ravnopravnost u nogometu ili nekom približnom nivou igre u ligaškim ili Kup takmičenjima. Potreban nam je sistem transfera koji će doprinositi razvoju svih klubova i mladih igrača”, rekla je evropski komesar za sport Andrula Vasilu.

Upravo se čita:  Supruga bh. reprezentativca Anela Ahmedhodžića prelazi na islam

U izvještaju Evropske komisije, koji je objavljen danas, ukazuje se na to da noogmetni klubovi troše oko tri milijarde evra godišnje na transfere igrača, ali da veoma malo od tog novca dolazi do manjih klubova.

Evropska komisija u izvještaju navodi se da od trenutnog sistema transfera uglavnom korist imaju samo bogatiji klubovi, poznati nogometi i njihovi agenti.

Upravo se čita:  Sarajlija koji je majci donirao dio jetre: “Zacrnilo mi se, kad mi je opsovao majku”

“Evropska komisija obavila je konsultacije sa Svjetskom nogometnom federacijom /FIFA/, koja određuje pravila transfera i nacionalonim fudbalskim asocijacijama radi stvaranja pravila koja će osigurati snažniju kontrolu nad finansijskim transakcijama i ohrabriti bolju preraspodjelu fondova sa bogatih na manje imućne klubove”, ističe se u izvještaju Evropske komisije.

(Fena)

Pročitajte još

Izdvajamo

Povratnik Asim Grozdanić sam obnovio kuću i živi od svog rada: Nisam nikad dobio nikakav poticaj

Njegovoj supruzi nedostaje nekoliko godina staža kako bi se penzionisala. Asim Grozdanić (65) među prvim je povratnicima u bihaćko naselje...

Možda vas zanima i ovo