Srijeda, 21 veljače, 2024

Filmski nastavci koji su bolji od originala

Autor:PR tekst

Preporučeno

Ako postoji jedna stvar koja se može reći sa sigurnošću to je da filmski nastavci nemaju baš najbolju reputaciju. Oni se često mogu shvatiti kao ljeniji i brzi pokušaji da se kapitalizuje uspjeh filmova, što definitivno objašnjava zašto toliko nastavaka nema kreativnosti.

Međutim, nije sve tako crno. Imali smo sreću da uživamo i u sjajnim nastavcima koji su ne samo nadmašili naša očekivanja, već su i potpuno nadmašili ukupni kvalitet originalnih verzija.

Kada film naiđe na kritički i komercijalni uspjeh, velika je vjerovatnoća da je nastavak već na putu. Na kraju krajeva, jedna dobra stvar zaslužuje drugu. U nekim slučajevima, nastavak jednostavno ne odgovara visokim standardima originala, dok u drugim, nastavak uspijeva da povrati energiju svog originala.

Iako nije lako da nastavak nadmaši originalni film u pogledu kvaliteta, nije da nije moguće, dešava se i to sa vremena na vrijeme. Neki od glavnih razloga zašto nastavci nisu toliko popularni su činjenica da mogu kontradiktirati originalu, mogu sadržavati nepotrebnu dramu, a može im nedostajati i kreativnosti.

Toliko filmova ovih dana napušta efektivne i dobre završetke u pokušaju da organizuju buduće nastavke, samo u slučaju da se zaradi dovoljno para i da se zeleno svjetlo upali za nastavak. Tačno zbog toga su nastavci velika opasnost u današnjoj filmskoj industriji.

Ljudi se sve više razočaravaju u filmske nastavke. Svako će se složiti da ne postoji ništa gore od lošeg završetka filma. U najboljem slučaju, nastavci ispadnu organske priče koje ne samo da poboljšavaju original, već i dodaju bogate slojeve u sagu da vas čak može ostaviti u želji i za trećim filmom. E, to je dobar nastavak.

U svijetu u kojem se skoro sve vrti oko marketinga i novca, lijepo je vidjeti da je nekim filmskim kućama i dalje stalo do njihovih obraza i reputacija umjesto novca i kratke slave. Sa činjenicom da su nastavci i dalje veoma popularni u Holivudu, lijepo je osvrnuti se na neke uspjehe, a ne samo na loše strane.

Gospodar Prstenova: Povratak Kralja

Epska trilogija Pitera Džeksona adaptacija renomiranom J.R.R. Tolkinovi romani su univerzalno omiljeni, ali je sve ostavio u nevjerici sa posljednjim dijelom, Povratak kralja iz 2003. godine. Emocionalni vrhunac od zajedništva gambita za spašavanje Srednje Zemlje čak zarađuje više nego prethodni dijelovi. Ovo tehničko i pripovjedačko remek djelo je osvojilo svaku nagradu za Oskara za koju je nominovano.

Ocean’s Thirteen

U Ocean’s Thirteen-u, Džordž Kluni i Bred Pit, treći put smišljaju opasan plan za obradu računarskog sistema za svečano otvaranje kazina kako bi sve predstave bile pobjedničke i samim tim vlasnika kazina koštale milione dolara.

Ova trilogija o pljački je pokrenuta 2001. godine sa Ocean’s Eleven, kritičnim favoritom i komercijalnim hitom sa nešto više od 450 miliona dolara na svjetskim blagajnama. Serija se nastavila sa Ocean’s Twelve iz 2004. godine i Ocean’s Thirteen iz 2007. godine.

Soderberg je producirao spin of na ovu trilogiju sa Sandrom Bulok kao sestrom Danija Okeana pod nazivom Ocean’s Eight 2018. godine. Ovoj glumici su se pridružile i Sara Paulson, Mindi Kaling, En Hatavej, Rijana i Bonham Karter.

Ajronmen 3

Šta je dobro oko ovog filma? Ukratko, magična kombinacija Roberta Dovneja Jr. i pisca i reditelja Šejn Crnog. Nadovezujući se na sjajan rad originalnog režisera Ajronmena Džona Favreau, ovaj film je nadmašio sva očekivanja i važi za jedan od najboljih nastavaka svih vremena.

Kako se ovaj film slaže sa originalom? Kako ga nadmašuje? Generalno, ovaj nastavak je pametniji, smješniji i iznenađujuće manje opšti nego prethodni filmovi. Original je priča o porijeklu sa neinspirativnim zlikovcem, dok je Ajronmen 2 okupljen sastavljanjem Osvetnika.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Poslodavci u FBiH insistiraju na zakonu o zapošljavanju stranaca, ali i da se “srede” evidencije nezaposlenih

Na sastanku predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Udruženja poslodavaca FBiH koji je održan danas u Sarajevu, zaključeno...

Još vijesti za vas