Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

I u BiH inspekcije tragaju za konjskim mesom

Preporučeno

Inspektori u BiH provjeriće da li na našem tržištu ima zamrznutih gotovih jela koja umjesto deklarisanog goveđeg sadrže konjsko meso, zbog čega je najmanje 16 evropskih država pogođeno nezapamćenim skandalom.

konjetina-eu

Ovu informaciju je jučer potrdio Sejad Mačkić, direktor Agencije za bezbjednost hrane BiH, koji kaže da prate zbivanja u vezi sa spornim konjskim mesom, koje se, pod još nerazjašnjenim okolnostima, našlo u lazanju, špagetima bolonjeze i sličnim artiklima, prenose Nezavisne novine.

Da li spornih proizvoda ima na rafama u bh. trgovinama, zasad je nepoznato, ali će inspektori narednih dana sigurno da zasuču rukave i otklone ili potvrde sumnje.
“U toku smo reakcije u tom slučaju. To znači da ćemo od inspekcije tražiti da provjeri ima li tog mesa u našoj državi. Sagledavamo već stanje i provjeravamo da li je takvo meso moglo doći u BiH”, potvrdio je Mačkić.

Inspektori iz RS već obećavaju da će da se prihvate posla. Zasad nemaju saznanja da su sporni proizvodi u trgovinama.

“Inspektori će u sklopu redovnih kontrola posebnu pažnju obratiti na provjeru prisustva spornog proizvoda u prometu”, obećava Pejo Đurašinović, vršilac dužnosti glavnog republičkog inspektora.

Lider poljoprivrednika u RS ubijeđen je da se konjsko meso može pronaći i u proizvodima koji se ovdje prodaju.

“Prehrambena mafija pokušava na sve načine da zaradi što veći novac. Konjsko meso daleko je jeftinije od goveđeg. Oni su konjsko meso iz Rumunije pomiješali s goveđim i to pokušali da prodaju. Ne mislite valjda da to meso nije završilo u BiH? Najlogičnije je da je veliki dio tog mesa u BiH”, tvrdi Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS.

Interesantno je da su iz Rumunije u BiH prošle godine došle ogromne količine mesa, ali se konjsko, bar zvanično, ne spominje, dok smo govedine uvezli između 50 i 60 tona.
“Kada je govedina u pitanju, iz Rumunije je prošle godine uvezeno 53.111 kilograma smrznutog goveđeg mesa bez kostiju, ali i još 2.591 kilogram smrznutih jestivih klaoničnih proizvoda od goveda”, kažu u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Da li će “češljanje” naših inspektora uroditi plodom, tek ćemo vidjeti, ali su evropske institucije već bile vrijedne i utvrdile – lažno deklarisano meso je prodavano u najmanje 16 zemalja, uključujući države čije ustanove gotovo idealno rade svoj posao, a to su Velika Britanija, Francuska, Švedska, Irska i (ozloglašena) Rumunija.

Sporna su zamrznuta gotova jela čiji su proizvođači “Findus” i “Komigel”. Testirani uzorci s “goveđim” mesom sadrže 60 do čak 100 odsto konjskog.

Jesti konjsko meso, samo po sebi, nije opasno po zdravlje, ali brojni potrošači u Evropi, ipak, negoduju. Već su najavljene i tužbe protiv dobavljača.
“Ovo je užasno! Pokrenućemo istragu, a biće i kazni”, kaže Loran Fabijus, ministar spoljnih poslova Francuske.

Istraga je dala i prve rezultate. Jedna francuska firma kupila je smrznuto meso od kiparskih dobavaljača. Kiprani su meso nabavili od Holanđana, a Holanđani od Rumuna. S obzirom na ovaj dug put, može se samo pretpostaviti kroz koliko ruku prođe meso koje stiže u BiH.

(Nezavisne novine)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas