Subota, 23 rujna, 2023

Inspekcija kontrolisala benzinske pumpe, pola ih nezakonito poskupilo gorivo

Preporučeno

Zbog ograničenog broja federalnih tržišnih inspektora, ova Uprava je jučer uputila dopise kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i inspekcijskim organima, kako bi se intenziviralo i sinhronizovalo djelovanje inspekcijskih organa na kontroli formiranja cijena i marži na području svih kantona u FBiH.

Na osnovu informacija Federalnog ministarstva trgovine o podnesenim zahtjevima za povećanje cijena goriva iz zaliha od strane pojedinih prometnika naftnih derivata, federalni tržišni inspektori od subote (5. marta 2022. godine) vrše pojačane inspekcijske nadzore nad formiranjem cijena i marži na benzinskim stanicama u FBiH, s ciljem sprječavanja nezakonitog poskupljenja goriva.

Prema dostupnim podacima, od subote do ponedjeljka izvršena su 24 ciljana i 72 kontrolna inspekcijska nadzora, a 13 subjekata nadzora je zatečeno u prekršaju, što podrazumijeva izdavanje 29 prekršajnih naloga. Također, kod jednog subjekta nadzora je zatečeno 13.000 litara goriva tržišne vrijednosti 42.990,00KM bez prateće dokumentacije, zbog čega je subjektu nadzora izrečena zabrana prometovanja, a predmet prekršaja oduzet. Korektivnim djelovanjem federalnih tržišnih inspektora, 10 subjekata nadzora je odmah izvršilo korekciju cijena, čime je spriječeno njihovo povećanje.

Upravo se čita:  Odlične vijesti: Zaposleni u ovom dijelu BiH dobijaju jednokratnu pomoć od 400 KM

„Vanrednim djelovanjem Federalnog tržišnog inspektorata tokom vikenda, spriječeno je lančano nezakonito povećanje cijena zaliha goriva u FBiH. Međutim, svakodnevnim uvidom u stanje na terminalima veleprometnika, svjedočimo da su zalihe pri kraju i da je većina veleprometnika počela nabavljati gorivo po novim, višim cijenama, zbog čega i dolazi do poskupljenja. Federalni tržišni inspektori svakodnevno prate trend poskupljenja i inspekcijskim nadzorima kontrolišu njihovu zakonitost“, izjavio je Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor po ovlaštenju.

Upravo se čita:  “Razlika i 2 KM”: Cijene u BiH i dalje vrtoglavo rastu, u regionu nije ista situacija

Zbog ograničenog broja federalnih tržišnih inspektora, ova Uprava je jučer uputila dopise kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i inspekcijskim organima, kako bi se intenziviralo i sinhronizovalo djelovanje inspekcijskih organa na kontroli formiranja cijena i marži na području svih kantona u FBiH.

Inspekcijski nadzori se nastavljaju, a Federalna uprava za inspekcijske poslove će iskoristiti sve zakonske mehanizme, uključujući i zabranu rada, da spriječi i sankcioniše nezakonito povećanje cijena na štetu potrošača i građana FBiH.

Upravo se čita:  Poskupljuje registracija vozila, sjeća li se ministar Forto svog obećanja

Pozivamo sve privredne subjekte u maloprodaji i veleprodaji da u svom poslovanju primijene maksimalan stepen zakonitosti i odgovornosti prilikom formiranja cijena, te upozoravamo da će sve konstatovane zloupotrebe biti najoštrije sankcionisane.

Molimo građane da sve uočene nepravilnosti prijave na sljedeće kontakte FUZIP:

– telefon za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata)

– e-mail: info@fuzip.gov.ba

– poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U BiH najviše zarađuju direktori koji imaju platu od 4.570 KM a najmanje čistači koji rade za 709 KM

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta više od čistača koji su...

Možda vas zanima i ovo