Utorak, 7 srpnja, 2020

INZ: Reduciranjem 10 posto težine korak ka zdravijem životu i izbjegavanju dijabetesa

Nemojte propustiti

Dobre vijesti: Brzom reakcijom policije pronađena 15-godišnja djevojčica iz Lukavca

Brzom reakcijom policijskih službenika PU Lukavac, 15-godišnja djevojčica je pronađena, kao i lice inicijala D.M.. -15-godišnjakinja pronađena zajedno s 36-godišnjim...

Novi podaci iz Sarajeva: Koronavirus odnio još dva života

Do danas je potvrđeno ukupno 710 zaraženih, od kojih je 163 izliječenih, a devet osoba je preminulo. Četiri osobe...

Direktor Opće bolnice u Sarajevu dr. Ismet Gavrankapetanović pojasnio: Evo ko ima pravo na besplatan test na COVID-19

Direktor Opće bolnice “Prof. dr. Abdulah Nakaš” Ismet Gavrankapetanović potvrdio je da je od jučer moguće uraditi testiranje na...

Doktorica Pilav obradovala mnoge: Šta god da se desi nema policijskog sata, ni zatvaranja kafana

– Neće biti policijskog sata, niti zatvaranja objekata. To je dalo određene efekte u početku, ali sada već ne...

U jedanaest općina Zeničko-dobojskog kantona, Savez udruženja oboljelih od dijabetesa i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) danas (četvrtak) su obilježili 14. novembar, Svjetski dan borbe protiv ove opake bolesti.

– Centralni skup je ove godine u Kaknju, lani je to bio Vareš. Cilj ovakvih kampanja i aktivnosti je pravovremena, kontinuirana kontrola, rano otkrivanje šećerne bolesti, da bi se spriječila i preduprijedila pojava komplikacija. Naš cilj je osnivanje stanja pred-dijabetesa, to je stanje koje predhodi stanju šećerne bolesti, a koje može trajati i do deset-petnaest godina, prije nego se uspostavi potpuna dijagnoza šećerne bolesti, ističe dr. spec. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ.

Ona ističe da je stanje “pred-dijabetesa” otkriveno kod 25 posto naše pretile djece, odnosno 21 posto pretilih adolescenata, a svemu tome doprinose generacije i generacije koje vrijeme provode “za računarima i telefonima”, uz sjedilački način života i industrijski princip prehrane, bez minimuma fizičke aktivnosti.

– Naš fokus je aktivacija fizičke aktivnosti. Redukcija samo deset posto tjelesne mase dovodi do regulisanja šećerne bolesti i spriječavanja komplikacija, ističe dr. Kuduzović.

Jedan od osnovnih ciljeva aktivnosti INZ-a je kontinuirana i efikasna edukacija građana. Zbog toga danas je sa Kakanjcima, a kasnije i Zeničanima, razgovarala i savjete dijelila Maja Trifković, nutricionistica INZ-a. ,

– Naglasak je na pravilnoj prehrani, uranoteženoj prehrani, te fizičkoj aktivnosti. Sve to utiče na preveniranje komplikacija, a time i dobijaju ogromni zdravstveni benifiti, ističe Trifković.

Početku akcije prisustvovali su izaslanik i savjetnik premijera Vlade Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Burkić, te načelnik grada domaćina, Kaknja Aldin Šljivo, koji su se pridružili građanima u kontroli šećera u krvi, te razgovoru sa stručnjacima INZ-a.

Drugu godinu zaredom slogan i moto pod kojim se obilježava 14. novembar, Svjetski dan borbe proitiv dijabetesa je “Zaštititimo porodicu”, a isti slogan će ostati i 2020. i 2021., čime se pokazuje da drugi naziv za dijabetes “tihi ubica” nije slučajan.

Ibrahim Delibašić, predsjednik Saveza udruženja oboljelih od dijabetesa u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) rekao je da, od osnivanja općinskih udruženja i kantonalnog Saveza udruženja pokušava da se napravi registar oboljelih, te da podatak koliko zaista ima oboljelih od dijabetesa ne zna niko, pa ni najpozvaniji zdravstveni stručnjaci za ovu oblast.

– Očekujemo da se tokom 2020. uspostavi Registar oboljelih od dijabetesa u ZDK, a prema procjenama Internacionalne dijabetes fondacije otprilike 10 posto populacije na nekom području ima neki oblik šećerne bolesti, sa tendecijom rasta, što bi značilo da u ZDK dijabetes ima oko 30.000 osoba. Dijabetes se najbolje kontrolira prevencijom. Mi insistiramo na animiranju cijelog društva, jer je dijabetes javno-zdravstveni problem, istakao je Delibašić.

Mirnes Burkić, savjetnik premijera ZDK, istakao je na skupu u Kaknju da Vlada ovog kantona kontinuirano čini napore i pomaže udruženja i pojedince oboljele od dijabetesa.

– Na nivou ZDK u saradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja (ZZO ZDK) i resornim Ministarstvom zdravstva osigurane su “trakice” za mjerenje šećera, a u saradnji sa udruženjima nastojimo da poboljšamo rad samih udruženja, a time i postignemo kvalitet za njihovu populaciju oboljelih. Vlada je u ovim udruženjima prepoznala partnera sa kojima želimo raditi na unaprijeđenju stanja i potreba ove populacije, istakao je Burkić.

Mirko Lukić, predsjednik Udruženja “Slatki život” iz Kaknja, kaže da na području ove općina ima oko 2.100 registrovanih dijabetičara, od kojih je tristotinjak uključeno u rad ovog udruženja.

– I današnje mjerenje je prilika da se otkriju novi dijabetičari, osobe koje nisu ni znala da imaju šećernu bolest. Zato procijenjujemo da je broj oboljelih i pedeset posto veći od onog registrovanih. Ovo je četvrti put da smo ove godine “na ulici”, među narodom, u namjeri da pomognemo mjerenjem na frekventnim mjestima, istakao je Lukić.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Važna obavijest za radnike koji su aplicirali za posao u Njemačkoj

Kandidati prilikom preuzimanja dokumentacije moraju predočiti potvrdu o zakazanom terminu. U slučaju da kandidati dođu mimo termina i ove...

Korona vjenčanje u susjedstvu: Na svadbi se zarazila mlada, svatovi, bend,...

Na spornoj svadbi bilo je oko 150 zvanica, a hrvatski mediji javljaju da se na vjenačnju zarazila mlada, sedam svatova, četiri muzičara, fotograf, a...

SIPA ušla u trag novcu: Fikret Hodžić Kinezima uplatio novac preko...

Kako piše "Avaz", istraga je navodno utvrdila da je Hodžić 100.000 KM podigao da bi platio otkup maline od proizvodača. To je dokumentirala njegova...

Oglasio se i otac djevojčice koja je primala infuziju ispred bolnice:...

Prije nekoliko dana je društvene mreže preplavila fotografija iz Novog Pazara na kojoj se vidi kako djevojčica prima infuziju iza zgrade dečijeg odjeljenja bolnice. Otac...

Nakon plantaže lješnjaka Alen Islamović našao novo zanimanje

Alen Islamović za ovo ljeto ima brojne muzičke planove. Nakon junskih koncerata sa svojim bendom u Splitu i na Ex YU rock festivalu u...

Možda vas zanima i ovo