Nedjelja, 1 listopada, 2023

Ispovijest dječaka Ajdina kojeg je pretukla policija RS: Vezali su me, uvrtali ruke, obarali na pod

Prema izjavama Ajdinovog oca dječak je bio priveden na informativni razgovor, ali ne u svojstvu osumnjičenog.

Preporučeno

BiH je jučer potresla priča o policijskoj brutalnosti pripadnika MUP-a RS i 14-godišnjem dječaku kojeg su pretukli u PS Osmaci. Njegov otac je rekao da su ga policajci pretukli jer dječak nije okrivio momke iz sela za događaj kojem nije prisustvovao.

Sada je objavljena i ispovijest maloletnog dječaka Ajdina Jusića.

Ajdin Jusić (2009) maloljetni dječak iz naseljenog mjesta Mahala, tvrdi da su ga policijski službenici MUP-a RS brutalno pretukli u policijskoj stanici Osmaci, zahtijevajući od njega da prizna navode o kojima ništa nije znao.

Upravo se čita:  Počelo je: Milorad Dodik prvi podnio krivičnu prijavu za klevetu

Ajdinov otac Juso ogorčen je na pristup policijskih službenika RS i traži da se cijeli slučaj ispita.

Prema izjavama Ajdinovog oca dječak je bio priveden na informativni razgovor, ali ne u svojstvu osumnjičenog.

– Međutim, umjesto da sa njim razgovaraju u mom prisustvu, službenici MUP-a RS odlučili su upotrijebiti nasilje kako bi iznudili priznanje od dječaka, odvodeći ga u odvojenu prostoriju, navodi otac Juso.

Upravo se čita:  Ovo je mladić koji je sinoć stradao u saobraćajnoj nesreći: Aziz je imao samo 24 godine. S njim u autu su bila još trojica mladića

Ajdin je bio izložen fizičkom nasilju policajaca koje je je ostavilo fizičke i emocionalne traume na njega.

– Vezali su me lisicama, stavljali pištolj na sto, uvrtali mi ruke, obarali na pod, tražeći od mene priznanje za šta nisam kriv, navodi Ajdin.

Pri povratku kući Ajdin navodi da se mnogo uplašio, tresao se i izgubio svijest, te je nakon toga zatražio medicinsku pomoć.

Upravo se čita:  Sve su straže, sve su straže: U Gacku svaki mladić koga uhvatiš za ruku smatra se pripadnikom Četničke omladine

Ovaj slučaj otvara pitanje o mogućim zloupotrema ovlasti službenika MUP-a RS i nasilju nad maloljetnicima, objavio je Kanal 21.

Ostaje da se utvrdi da li je Ajdin postao žrtva sistema koji bi trebao pružati sigurnost, a cijeli slučaj ako se detaljno ne ispita može imati negativne reperkusije za Bošnjake u Osmacima i gubitak povjerenje u ovu instituciju.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić vrijedno radi da svojim pratiocima donose pravovremene vijesti o vremenskim prilikama u Bosni i...

Možda vas zanima i ovo