Srijeda, 21 veljače, 2024

Iz Petrola upozoravaju: Moguće su nestašice goriva u BiH

Autor:Raport.ba

Preporučeno

Pojašnjavaju da se cijelo tržište naftnih derivata suočava se s problemima snabdijevanja.

Tijekom ljeta moguće su nestašice naftnih derivata u Bosni i Hercegovini zbog znatno otežane opskrbe izazvane blokadom uvoza ruske nafte u Europskoj uniji.

Kako su kazali slovenskog Petrola za portal Raport Grupa je za 2022. godinu osigurala dugoročne ugovore o kupovini naftnih derivata u mjeri koja odražava trenutnu dinamiku rasta mobilnosti na nivoima prije covida, kako je definirano u poslovnom planu za 2022. godinu.

Upravo se čita:  Radniku za postavljanje solarnih panela dnevnica 100 KM

– Bez obzira na embargo na rusku naftu, grupa Petrol će realizovati potpisane dugoročne ugovore, ali može doći do kašnjenja u isporukama i rasta otkupnih cijena. Zbog situacije u Ukrajini, a time i pogoršane sigurnosne situacije, već smo vidjeli kašnjenja u lancima nabavke. Međutim, možemo potvrditi da je grupa Petrol potvrdila planirane isporuke naftnih derivata za mjesec juni za snabdijevanje tržišta na kojima posluje (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija)” naveli su za Raport.

Upravo se čita:  Ugasila se još jedna fabrika u RS, stotine radnika ostalo bez posla

Pojašnjavaju da se cijelo tržište naftnih derivata suočava se s problemima snabdijevanja.

– Cijelo tržište naftnih derivata suočava se s problemima snabdijevanja, sa većom potražnjom od ponude, na mogućnost nestašice goriva (posebno ljeti) i rasta cijena na duži rok, upozoravaju na to i međunarodne stručne organizacije.

Izazov su i rafinerije, koje će imati ograničen kapacitet dok se tehnološki ne prilagode sirovinama iz “neruskih” izvora. Dodatna komplikacija u našoj neposrednoj blizini je kvar austrijske rafinerije Schewchat, gdje je privremeno obustavljen rad, a gorivo se koristi iz robnih rezervi.

Upravo se čita:  Ugasila se još jedna fabrika u RS, stotine radnika ostalo bez posla

Samo u periodu od 23. svibnja do 10. lipnja, radi se o periodu nakon usvajanja embarga na rusku naftu, otkupna cijena benzina na svjetskim berzama porasla je za 16 posto, a dizel goriva za 25 posto.

Zbog navedenih faktora nije moguće predvidjeti dalji razvoj kretanja nabavnih i maloprodajnih cijena goriva, zaključili su u Petrolu.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Poslodavci u FBiH insistiraju na zakonu o zapošljavanju stranaca, ali i da se “srede” evidencije nezaposlenih

Na sastanku predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Udruženja poslodavaca FBiH koji je održan danas u Sarajevu, zaključeno...

Još vijesti za vas