Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Izvoz peleta i cijepanog drveta iz BiH nikad lošiji, kupci iz EU trajno izgubljeni

Preporučeno

Predsjednik Asocijacije certificiranih proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović rekao je da na pragu grijne sezone domaće firme imaju vrlo malo upita kupca te je samim tim i prodaja loša.

Potražnja za peletom i ogrjevnim drvom, kako na domaćem tako i na stranom tržištu, jako je loša, a osim tople jeseni, glavni razlog izvoza na kapaljku jesu, tvrde domaći proizvođači, izgubljeni kupci u Europskoj uniji koji su lani, kada je Bosna i Hercegovina spustila rampu za plasman ogrjeva, pronašli nove dobavljače.

Predsjednik Asocijacije certificiranih proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović rekao je da na pragu grijne sezone domaće firme imaju vrlo malo upita kupca te je samim tim i prodaja loša.

– Dani su topli, a i prošla zima je bila dosta blaga pa je kupcima ostalo peleta, a sada su samo dokupili dio. Kada zahladi, vjerojatno će doći do naglog rasta potražnje, ali i to ćemo vjerojatno amortizirati vrlo brzo jer imamo kapacitete. Do problema može doći jedino ako zima počne naglo pa se onemogući sječa u šumi i tada ne bismo imali sirovine. Cijena tone peleta ove sezone kreće se od 500 do 580 KM, što je realan iznos u odnosu na troškove koje imamo – naveo je Ivanović. Dodaje da su ipak najveći problem izgubljeni kupci na tržištima Italije, Slovenije, Austrije koje ne mogu vratiti.

– Vrlo sporo uspostavljamo kontakte s kupcima koje smo izgubili zbog zabrana izvoza peleta tijekom prošle godine. S druge strane, Europska unija je uspjela podići svoje proizvodne kapacitete. Oni su ove godine instalirali kapacitete od dva i pol milijuna tona, što će nama i u godinama koje dolaze svakako praviti probleme. Uslijed svega toga potražnja na inotržištu pala je i do 40 posto – rekao je Ivanović i naveo da ima proizvođača koji su zbog smanjene potražnje zatvorili proizvodne pogone.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas