Subota, 23 rujna, 2023

Kineska firma lažirala dokumentaciju za megaprojekat u BiH

Autor:RSE

Preporučeno

Nelogičnosti u ponudama je utvrdila komisija koju je formiralo ovo preduzeće.

Kineska grupacija “China Gezhouba Group Co. Ltd” dostavila je netačne informacije i lažnu dokumentaciju u ponudi za izgradnju tunela Prenj na trasi autoputa na koridoru 5C, na jugu Bosne i Hercegovine.

Ovo je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Javnog preduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine. Radi se o firmi iz Wuhana.

Preduzeće Autoceste entiteta Federacije BiH, koje je u državnom vlasništvu, otvorilo je u septembru prošle godine tender za dostavljanje dokumentacije za izvođača radova na izgradnji tunela Prenj.

Radi se o najznačajnijem infrastrukturnom projektu u BiH, kažu u ovom preduzeću. Dodaju da je riječ o devetom najdužem putnom tunelu u Evropi. Planirano je da bude dug oko 11 kilometara.

Upravo se čita:  JYSK još jednu finansijsku godinu zaključio sa rekordnim prometom i više od milion novih kupaca

Autoceste su provjerom podataka utvrdile da ova kineska firma nema validnu dokumentaciju, zbog čega je diskvalifikovana. Iz kineske grupacije nije odgovoreno na upit Radija Slobodna Evropa zbog čega su dostavili lažne i netačne podatke.

Istovremeno, iz Autocesta Federacije su potvrdili da “China Gezhouba Group Co. Ltd” nikada do sad nije sudjelovala u projektima ovog entitetskog preduzeća. Ko je još dostavio lažnu dokumentaciju?

Za izgradnju tunela je pristiglo osam ponuda. Među njima je bila još jedna ponuda firme iz Kine, tri iz Turske i jedna iz Indije. Osim toga, na tender su se prijavila i dva konzorcija iz Turske i Južne Koreje. Osim kineske grupacije, i firma iz Turske dostavila je lažnu dokumentaciju.

Upravo se čita:  Kakve će ove godine biti cijene peleta: Šta će poskupiti, a šta pojeftiniti?

“Netačne podatke u ponudi za izgradnju tunela Prenj dostavila je i firma iz Turske ‘Ozaltin Insaat Ticaret ve Sanayi A.S.'”, navode iz Autocesta Federacije za RSE.

Nelogičnosti u ponudama je utvrdila komisija koju je formiralo ovo preduzeće.

“U martu 2023. godine komisija je poslala evaluacijski izvještaj u EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj) na pregled. Do danas nismo dobili potvrdu banke”, poručuju iz Autocesta, pojašnjavajući da je ova banka kreditor za izgradnju tunela.

“Trenutno su u uži izbor za izvođača radova ušle tri firme”, dodaju u ovom entitetskom preduzeću, ne navodeći o kojim firmama je riječ.

Upravo se čita:  JYSK još jednu finansijsku godinu zaključio sa rekordnim prometom i više od milion novih kupaca

Iz EBRD-a za RSE su odgovorili kako je izbor izvođača u toku, te da se radi o “povjerljivim podacima” zbog čega ne mogu dati više informacija. Bosna i Hercegovina je zatražila kredit od EBRD-a za finansiranje izgradnje prioritetnih dionica autoputa na Koridoru 5C. Iznos kredita je 97 miliona evra. U finansiranju izgradnje tunela učestvovaće i Evropska investicijska banka (EIB).

U okviru ovog projekta, procijenjena vrijednost izgradnje tunela Prenj je oko 500 milona maraka (250 miliona evra). Izgradnja počinje sredinom ove godine, a radovi će trajati šest godina. Završetak je planiran do kraja 2028. godine čime će kompletan Koridor 5C biti završen.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prognoza meteorologa: Evo kakvo će vrijeme biti do 4. oktobra

Ciklona će u dane vikenda u Bosni i Hercegovini donijeti padavine i manje topao zrak u odnosu na proteklu...

Možda vas zanima i ovo