Nedjelja, 14 travnja, 2024

Klupko se počelo odmotavati: Još jedna konzerva na policama trgovina sadrži kancerogenu supstancu

Preporučeno

Agencija za sigurnost hrane BiH je primila obavijest da je na tržište BiH distribuiran proizvod „Filoni di Tonno – Thunnus albacares“, proizvođača „Marfish Val“ porijeklom iz Španije, koji sadrži povećane količine histamina, a koje mogu imati štetne posljedice po zdravlje potrošača, posebno za osobe intolerantne na histamin i proizvode od ribe, te djecu i trudnice.

Ilustracija
Ilustracija

Laboratorijskim analizama izvršenim u Italiji utvrđeno je povećano prisustvo histamina u navedenom proizvodu, te je daljom istragom utvrđeno da je on distribuiran i u Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Agencija je uputila zahtjev nadležnim inspekcijskim organima entiteta i Brčko Distrikta BiH da hitno utvrde sljedivost proizvoda u cilju smanjivanja rizika po zdravlje potrošača i dostave Agenciji povratnu informaciju o preduzetim mjerama.

Agencija se, takođe, obratila uvozniku navedenog proizvoda, preduzeću „Morski san d.d. Sarajevo“ koje je, shodno odredbama Zakona o hrani, odgovorno za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane koju stavlja na tržište BiH. Od navedenog subjekta u poslovanju sa hranom zatraženo je da spriječi stavljanje navedenog proizvoda na tržište, a ukoliko je hrana već distribuirana potrošačima da obavijesti potrošače o razlozima za njeno povlačenje i traži povrat hrane kojom su opskrbljeni.

– Po završetku navedenih aktivnosti i zaprimanju povratne informacije od nadležnih inspekcijskih organa i subjekta u poslovanju sa hranom, Agencija za sigurnost hrane BiH će obavijestiti potrošače o svim preduzetim mjerama – saopćeno je iz te agencije.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sve je više onih sa “šest nula” na računu: Ovo je grad u BiH koji ima više od 150 milionera

Informacija koju je prije nekoliko mjeseci objavio BiznisInfo.ba, da u Živinicama ima više od 150 milionera, izazvala je pravu...

Još vijesti za vas