Nedjelja, 24 rujna, 2023

Kojović: Ako ne želimo nove ratove, stradanja i život u najdubljem siromaštvu, učinimo korak – usvojimo tri zakona s liste prioriteta!

Preporučeno

– Usaglasimo se o tri zakona – Zakon o sukobu interesa, Zakon o javnim nabavkama i Zakon o VSTV-u. Na sjednici planiranoj za 9. mart, usvojimo ta tri ključna zakona sa liste 14 prioriteta i podnesimo urgentnu aplikaciju za dobivanje statusa kandidata za EU.

Na današnjoj sjednici Parlamenta BiH posvećenoj agresiji na Ukrajinu i njenim posljedicama na našu zemlju, Predrag Kojović je, između ostalog, pozvao na što hitnije akcije za pristup BiH Evropskoj uniji. Jedna od njih je usvajanje Zakon o sukobu interesa, Zakon o javnim nabavkama i Zakon o VSTV-u. Njegov govor prenosimo u cijelosti:

“Prethodna sjednica ovog doma održana je 3. februara, 24. februara Rusija je izvršila brutalnu agresiju na Ukrajinu, punopravnu članicu UN-a sa javno proklamovanim ciljem Putinovog režima da je izbriše sa mape svijeta. Taj plan se do danas nije ostvario samo zahvaljujući nevjerovatnoj hrabrosti ukrajinskih građana i odlučnosti njihovog predsjednika Zelenskog, čije liderstvo jeste i mora biti svima nama inspiracija.

Upravo se čita:  Konaković: Razmišljaju o “potpunoj izolaciji” Dodika, zna se ko će platiti cijenu

Pozivam vam vas i apelujem na vašu savjest da budemo svjesni svoje odgovornosti u ovom historijskom trenutka i za svijet, i za Evropu, ali posebno za našu državu, Bosnu i Hercegovinu.

Geopolitički svijet u kojem smo održali posljednju sjednicu više ne postoji. Postulati vanjske politike koji su važili do prije par sedmica više ne važe. Nuklearni sistemi velikih sila su u stanju pripravnosti. Sav demokratski svijet je, nakon dugo vremena, možda prvi put od Drugog svjetskog rata, ujedinjen i odlučan da brani dostignute civilizacijske vrijednosti oružjem. Molim vas da ne bježite od te istine.

Nema i ne može biti neutralnih u ovom globalnom sukobu. Odbijam svaku mogućnost da granatiranje gradova, ubijanje civila, uprkos propagandi Putinovog režima imaju bilo kakvo za normalne ljude smisleno opravdanje. Nemaju, neće i ne mogu ga imati.

Upravo se čita:  Žestok govor Komšića na Vlašiću: Ne dozvoljavam da misle da sam glupi Bosanac. Neću da razgovaram ni sa kim ko je prešao crvenu liniju

Ovo što gledamo u Ukrajini se zove agresija, a metoda kojom se to radi su zločini protiv čovječnosti.

Svijet u kojem se nalazimo je isključivo bipolaran. Ili ste na strani naroda Ukrajine, zajedno s Amerikom, Evropskom unijom i 141 državom svijeta, ili ste na strani Putina zajedno sa Sirijom, Sjevernom Korejom, Bjelorusijom i Eritrejom. U kojem pravcu ovo najviše zakonodavno tijelo koje direktno biraju građani treba voditi našu Bosnu i Hercegovinu?

U mir, u sigurnost, u ekonomski i politički napredak koji nude Amerika i Evropska unija ili u politički i vojni barbarizam Putina. Bosna i Hercegovina, i svi naši građani, i Bošnjaci i Srbi i Hrvati i svi drugi su Evropljani. Mi pripadamo Evropi i geografski ali, što je još važnije, pripadamo joj po našoj historiji, kulturi i humanističkim vrijednostima koje dijelimo.

Upravo se čita:  Profesor Kukić: Prema mojim izvorima, spremaju se još dvije optužnice protiv Dodika

Ako ne želimo nove ratove, stradanja i život u najdubljem siromaštvu, ako želimo da buduće generacije Bosanaca i Hercegovaca žive kao ravnopravni partner u porodici civiliziranih zemalja predlažem da napravimo korak za koji nam je potrebno samo zdravog razuma i političke volje.

Formirajmo odmah sada radno tijelo sastavljeno od predstavnika svih klubova. Usaglasimo se o tri zakona – Zakon o sukobu interesa, Zakon o javnim nabavkama i Zakon o VSTV-u. Na sjednici planiranoj za 9. mart, usvojimo ta tri ključna zakona sa liste 14 prioriteta i podnesimo urgentnu aplikaciju za dobivanje statusa kandidata za EU.

Apelujem na vas da shvatite neophodnost, važnost i sudbonosnost ovog koraka.

Svijet, geopolitički svijet, u kojem smo živjeli do prije par sedmica je otišao u historiju. Naša historijska šansa je da na ruševini tog starog napravimo novi – bolji”, ističe Kojović.

 

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Duge kolone vozila na izlazu iz BiH na pet graničnih prelaza

Na graničnim prijelazima Velika Kladuša, Izačić, Gradina i Bosanska Gradiška duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne...

Možda vas zanima i ovo