Nedjelja, 1 listopada, 2023

Kolike su cijene poznatih brendova u zemljama regiona, a kolike u BiH

Preporučeno

Osim hrane i pića na spisku se našao i kultni prašak za pranje veša

Nakon što su ispunili košarice osnovnim prehrambenim namirnicama, novinari Bloomberg Adrije su nastavili svoju trgovinu kupujući poznate svjetske i regionalne brendove. Osim hrane i pića na spisku se našao i kultni prašak za pranje veša Persil.

Novinari Bllomberg Adrije su uporedili sedam poznatih prehrambenih proizvoda u pet zemalja regiona. Kao i u prethodnoj analizi, obišli su trgovine s najvećim prihodima u pet zemalja Adria regije, Mercator u Sloveniji, Konzum u Hrvatskoj, Maxi u Srbiji, Bingo u BiH i KAM u Sjevernoj Makedoniji.

Upravo se čita:  Opsadno stanje oko manastira Banjska: Objavljene fotografije napadača, maskirani su i naoružani

Napominju da su svjesni da njihova metodologija ima nedostataka. Cijene hrane variraju po gradovima, zavise i od veličine trgovine, a ponekad se cijene pojedinih proizvoda mijenjaju tokom dana.

Košaricu su popunili Coca-Colom, malom Milkom, velikom vrećicom Cedevite, teglicom Nutelle, Plazma keksom, Vegetom te praškom za veš Persil. U obzir smo uzeli i razlike pakovanja u pet zemalja Adria regije.

Svjetski najpoznatije bezalkoholno piće Coca-Cola novinari Bloomberg Adrije su zatekli u svim trgovinama, od lokalnih marketa do veletrgovaca. Tako su u Sloveniji u Mercatoru 1,5 litara Coca-Cole pronašli za 1,35 eura dok su u Bosni i Hercegovini 1,25 litara platili 0,9 eura.

Upravo se čita:  Građani se najviše žale na postupanje policijskih službenika Granične policije BiH

Mala Milka čokolada je najskuplja u Hrvatskoj, gdje su i najveći “čokoljupci” u regiji. U Sjevernoj Makedoniji za isti novac možete kupiti dvije te vam ostane 15 centi da ublažite cijenu Plazme, čijih 300 grama košta 2,39 eura. U Beogradu su naišli na pakovanje od 150 grama Plazme, koje je najjeftinije u regionu (1,06 eura).

Nutella je jedini od brendova koji su našli u istom pakovanju u svih pet zemalja. Cijena Nutelle od 400 grama je u cijeloj regiji oko 3,4 eura, a opet je u Makedoniji najpovoljnija, naime cijena je 2,86 eura.

Upravo se čita:  Članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa ministrom odbrane Kraljevine Norveške Bjornom Arildom Gramom

Prašak Persil je stvorio najveći jaz u regiji. Dok je za 2,34 kg praška u Sloveniji potrebno 14,99 eura, u Skoplju tri kilograma Persila koštaju 6,65 eura. Za 26 centi manje možete kupiti pakovanje od 2 kilograma Persila u Srbiji.

U konačnici, košarica sedam brendova u Sloveniji je koštala 31,24 eura, a u Hrvatskoj 24,59 eura. U Srbiji i BiH vrijednost košarice je skoro jednaka, 20,16 i 20,09 eura, dok je Sjeverna Makedonija jedina ispod 20 eura (19,39 eura).

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić vrijedno radi da svojim pratiocima donose pravovremene vijesti o vremenskim prilikama u Bosni i...

Možda vas zanima i ovo