Nedjelja, 11 lipnja, 2023

Krajem godine nebo će osvjetliti kometa ISON

Nemojte propustiti

Deep Impact, NASA-ina je letjelica koja je ovih dana napravila i poslala prve snimke kometa koji bi krajem godine mogao osvijetliti noćno nebo gotovo istim sjajem kao i Mjesec.

Foto: Corbis
Foto: Corbis

Kometa ISON, otkrili su u septembru 2012. ruski astronomi, pripada tzv. sungrazerima, porodici kometa koji prolaze vrlo blizu Sunca. 28. novembra 2013. proletjet će kroz atmosferu Sunca, a ako preživi bliski susret, izaći će još sjajnija tako da bi mogla postati vidljiva čak i usred dana. Njen golemi rep već je sada dug 64.000 kilometara zbog čega su je neki astronomi nazvali kometom stoljeća, piše tportal.hr

Za sada je ISON još uvijek daleko, blizu Jupiterove orbite, oko 793 miliona kilometara od Zemlje. “Po njenom sjaju može se zaključiti da izbacuje prašinu i plinove iz prilično velike jezgre čiji bi promjer mogao biti između jednog i 10 kilometara”, procijenio je Matthew Knight iz promatračnice Lowell Observatory.

NASA-ina sonda Deep Impact lansirana je 12. januara 2005. godine. 4. jula 2005. u komet 9P/Tempel ispalila je projektil kako bi istražila njegov sastav. Snimke su pokazale da kometa sadrži više prašine, a manje leda nego što se očekivalo. Nakon što je obavila svoju misiju, NASA ju je odlučila upotrijebiti za istraživanje ekstrasolarnih planeta i drugih kometa.

Pročitajte još

Izdvajamo

U dijelovima BiH kritično: Voda prodrla u stambene objekte, bujica nosi automobil

Kiša i dalje pada tako da je pred stanovnicima besana noć. Kako javljaju mještani u Sapni u dijelu ove općine...

Možda vas zanima i ovo