Petak, 12 travnja, 2024

Lionel Messi pati od slične “bolesti” kao i Ronaldo!?

Preporučeno

Izbor za Zlatnu loptu odškrinuo je i negativnu stranu osobnosti argentinskog čarobnjaka.

pictures-2013_january-Lionel_Messi_Zlatna_lopta_
Pokojni Tonko Vukušić, proslavljeni vinkovački trener, znao je reći: „nema velikog fudbalera koji nije tašt!“ Izuzmemo li Josea Mourinha, u današnjem fudbalu sinonim za bahatost i egocentrizam je Cristiano Ronaldo, dok je Lionel Messi od strane medija, često nekritički, opisivan kao „uzoran dečko“ i skoro bez mane, kako na terenu tako i izvan njega.

Međutim, izbor za Zlatnu loptu odškrinuo je i negativnu stranu osobnosti argentinskog čarobnjaka. Kako objasniti da Messi nije uvrstio Ronalda na svoj popis od trojice najboljih u izboru za Zlatnu loptu? Nije li to znak goleme taštine genijalnog, ali čini se i pomalo pakosnog Argentinca? Svaka čast Iniesti, Xaviju i Agüeru, ali ako Ronaldo nema mjesta među trojicom najboljih, i to bez Messija u konkurenciji, jer nije baš mogao glasati za sebe, onda zaista ne znamo ko ima? Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali u izboru za Zlatnu loptu ne biraju se najbolji prijatelji, već najbolji fudbaleri godine.

Ne znamo kako bi Ronaldo glasao da je na to imao pravo, vjerovatno bi i on slično reagovao, ali to svejedno ne opravdava Messija. Za Ronalda je ionako uvriježeno da je tašt i bahat, dok Messija prati glas neiskvarene zvijezde i pravednika. To baš nije iskazao u ovom izboru. Messi i Ronaldo su prije izbora za Zlatnu loptu istakli kako među njima nema posebno naglašenog rivalstva. Čini se da obojica nisu bili iskreni. Kad se ugase kamere, „fige“ vire iz džepova. Da nema rivalstva, da ne kažemo netrpeljivosti, Messi bi glasao za Ronaldo. To se čini logičnim.

Iako se o Messiju uglavnom pišu panegirike, ponekad na površinu izađu neke informacije koje bacaju sjenu na njegov imidž uzoritog tipa. Španski mediji, posebice madridski, znali su istaknuti da Messijeva uvijek mora biti zadnja u svlačionici Barce, te da ne trpi konkurenciju, što se pokazalo dok je Zlatan Ibrahimović bio u Barceloni. Ibra tvrdi kako je Barca morala birati između njega i Messija, jer Messi nije htio igrati na lijevoj ili desnoj strani, već isključivo u sredinu napadačkog trolista.

Najnoviji je slučaj Davida Ville, koji je pred odlaskom s Camp Noua, jer se, prema nekim spekulacijama, ne uklapa u Messijevu viziju igre. Villa je ipak rođeni centarfor pa inercijom ide u sredinu, a Messi bi radije da uz sebe ima asistenta poput Pedra. U Realu se znaju požaliti kako Messi često simulira na travnjaku. Po tom pitanju možda nešto govori i nedavna Mourinhova sarkastična opaska na račun Messija, kada je utvrdio kako ozlijeđeni igrač koji mora napustiti travnjak ne bi trebao biti spreman za novu utakmicu svega dva-tri dana nakon toga. Za razliku od Mourinha i Ronalda, Messi ostavlja utisak mirnog i skromnog momka, ali navedene indicije stavljaju to pod upitnik. Glasanjem u izboru za Zlatnu loptu neke maske su definitivno pale.

(Dnevnik.hr)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Iz sarajevske policije objavili detalje tragedije: Utvrđeni identiteti pronađene žene i djeteta na Bentbaši

Policijski službenici PU Stari Grad su, nastavljajući rad u cilju identifikacije tijela pronađenih dana 11.04.2024. godine na lokalitetu Bentbaša,...

Još vijesti za vas