Petak, 24 svibnja, 2024

Magični krug mode: Kako se prilagoditi novim modnim pravilima

Preporučeno

Moda i trendovi poznati su po tome da su često sezonski, kratkotrajni i uslovljeni tržištem i marketinškim kampanjama modnih dizajnera. Ipak, nešto upućeniji zaljubljenici u modu, pomno posmatrajući kretanja modnih tendencija kroz vreme bez greške mogu zaključiti da je moda jedan ciklični proces, koji ima svoj magični krug trendova koji se posle nekog vremena uvek vraćaju. Umesto da slepo slede svaki trend, modni gurui selektuju samo one u čiju trajnost i cikličnost veruju, tako kreirajući svevremenski stil.

Ipak, ponekad je teško u ogromnoj ponudi i velikom broju trendova prepoznati šta je to što zapravo ima kvalitet i u šta vredi uložiti za građenje pametnog i modernog garderobera. Zbog toga vam odajemo nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da se prilagodite novim modnim pravilima, ostajući verni svom stilu.

Minimalizam

Minimalizam je najdominantniji modni pokret današnjice koji ima jedno jasno pravilo – manje je više. Minimalisti ne kupuju ništa nepotrebno, oni biraju samo kvalitetne i svevremenske komade makar bili i skuplji sa težnjom da ne gomilaju odeću u garderoberu. Ovom modnom pravilu najlakše je prilagoditi se tako što se pre svake kupovine zapitamo da li nam taj konkretni artikal zaista treba, imamo li već nešto slično, kako ćemo ga nositi i gde. Tek ukoliko na sva ta pitanja imamo dobar odgovor, kupujemo odevni predmet.

Održivost

Održivost je još jedno popularno modno pravilo koje nalaže da odevni predmeti koje kupujemo moraju biti ekološki, ali i proizvedeni na etički način. Održiva moda proizvedena je od materijala koji ne zagađuju okolinu i favorizuje prirodne materijale. Birajte odeću od pamuka, lana, viskoze umesto one od poliestera ili akrila, ukoliko želite da izbegnete zagađenje. Održivost se odnosi i na uslove u kojima se odeća proizvodi. Radnici mnogih proizvođača brze mode rade za niske plate u jako lošim uslovima u zemljama poput Bangladeša i Indonezije, zato je za ovo modno pravilo važno birati brendove koji se proizvode u zemljama sa racionalnijim zakonima o radu. O ovome se možete informisati i na etiketama odeće.

Lični pečat

Pored imperativa minimalizma i održivosti, današnja moda zahteva i građenje jedinstvenog ličnog stila kojim govorimo o sebi. Odeća nije više samo nešto što nosimo da nam ne bude hladno. Njom se predstavljamo svetu oko sebe. Ovo modno pravilo najlakše ćemo ovladati tako što odaberemo sopstvenu paletu boja, teksture ili materijale koje volimo da nosimo i pridržavamo se tog stila. Sve popularnija digitalna štampa na majicama takođe nam olakšava da odevnim komadima poručimo drugima nešto o sebi, od toga ko nam je omiljeni bend do toga kog superheroja najviše volimo.

Kršenje starih modnih pravila

Novo modno pravilo je i da ne važe više stara pravila. Zabrane kombinovanja određenih boja i materijala, nošenja patika na elegantnu odeću i obaveza nošenja neudobne obuće na svečane prilike odlaze u zaborav. Moda je postala slobodnija nego ikada i podložnija ličnim izborima i udobnosti.

Dobre stare stvari

Poslednje važno modno pravilo je da se stari trendovi uvek vraćaju i lako ih je ispratiti i bez kupovine novih stvari. Sve što nam treba je strpljenje i zaranjanje u garderober naših mama ili pronalaženje nove svrhe starim odevnim komadima. Ukoliko nijedna od dve navedene opcije ne uspe, uvek nam ostaju prodavnice polovne robe sa sjajnim komadima koji čekaju da im se udahne novi život.

Moda se ne nalazi samo u skupim buticima ili prodavnicama brze mode. Moda je sve ono što već imate u svom garderoberu, garderoberu druga ili drugarice, mame ili bake. Moda je u pametnom kombinovanju, nalaženju nove namene starim stvarima, oživljavanju starih trendova. Pravi zaljubljenik u modu ne sledi trendove već ih pametno bira i diktira. Ne dozvolite da moda upravlja vama, zauzdajte je i postanite modni guru u svakoj životnoj situaciji.

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je nastradali mladić: Motociklista poginuo u sudaru kod Laktaša

U teškoj saobraćajnoj nesreći rano jutros kod Laktaša poginuo je motorista Kristian Daić (35) iz Bosanskog novog (Novog Grada). Nesreća...

Još vijesti za vas