Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Meso u BiH ponovo poskupljuje, po nekim procjenama možda ga neće ni biti

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Loša vijest stiže iz Evropske unije, koja ima namjeru smanjiti proizvodnju mesa, a domaće tržište nema kapacitet da pokrije potrebe ni domaćeg stanovništva.

Stanovnike Bosne i Hercegovine u narednom periodu očekuje novo poskupljenje mesa, a, osim toga, prijeti i nestašica. Razloga za to je više, piše Avaz.

Naime, loša vijest stiže iz Evropske unije, koja ima namjeru smanjiti proizvodnju mesa, a domaće tržište nema kapacitet da pokrije potrebe ni domaćeg stanovništva.

Podsjetimo, enorman rast cijena prošle godine doveo je do toga da su građani meso prestali kupovati na kilogram, već pretežno kupuju po pola kilograma.

Upravo se čita:  Kineska firma lažirala dokumentaciju za megaprojekat u BiH

Prema nekim najavama, meso bi moglo biti skuplje od 10 do čak 30 posto.

Osim toga, proizvodnja mesa, odnosno uzgoj stoke, drastično je skuplja, zbog čega sve više farmera odustaje od bavljenja ovim poslom zbog neisplativosti rada. S druge strane, nadležni u BiH nisu imali sluha za probleme uzgajivača te im nisu pomogli.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Admir Kahriman kazao je da nam najave koje dolaze iz EU o smanjenju proizvodnje mesa nikako ne idu u prilog i vjerovatno znače da će na našem tržištu doći do poskupljenja.

Upravo se čita:  Kineska firma lažirala dokumentaciju za megaprojekat u BiH

– Kada je riječ o mesu, 90 posto uvozimo iz zemalja EU. To znači da cijenu našeg mesa na polici, odnosno u prodaji, diktira svjetsko tržište.

Dosadašnji pogrešan rad, u kojem je zanemarena domaća proizvodnja, doveo je do toga da se ona iz godine u godinu sve više gasila.

Tako da sad ovisimo o uvozu, a cijene diktira evropsko tržište – rekao je Kahriman.

Upravo se čita:  Kineska firma lažirala dokumentaciju za megaprojekat u BiH

Kako je naveo, u FBiH se godišnje utovi do 8.000 grla.

– To je ništa. Ako izračunamo 8.000 grla po nekih 280 do 300 kilograma mesa, to je poražavajući podatak. S druge strane, imamo i otvoreno tržište za Tursku, te će ta domaća proizvodnja uglavnom završavati na turskim trpezama – zaključio je Kahriman u razgovoru za Avaz.

375,3 miliona kilograma mesa od januara do kraja novembra uvezeno je na domaće tržište prošle godine.

9,3 miliona kilograma mesa BiH je izvezla u istom periodu prošle godine.

Pročitajte još

Izdvajamo

Vlasnica frizerskog salona u očaju, nudi platu skoro 2.400 KM: “Ne mogu naći radnicu, radim 12 sati dnevno”

Dok ne dođu bolji dani, vlasnica će nastaviti raditi i 12 sati dnevno S nestašicom radnika u Hrvatskoj sve se...

Možda vas zanima i ovo