Ponedjeljak, 2 listopada, 2023

Mirsad Hadžikadić: Ruski rulet sa Izbornim zakonom

Preporučeno

„BiH ima pravo odlučiti hoće li biti članicom NATO-a, kao što i Moskva zadržava pravo reagirati na takvu mogućnost u skladu sa svojim interesima“, prijeteće su riječi Igora Kalabuhova, ruskog ambasadora u BiH, koje su prenijeli svi svjetski mediji.

Riječ je o prijetećoj poruci, upućenoj prije svih bošnjačkoj i građanskoj javnosti u Bosni i Hercegovini.

Takvom porukom je, suptilno i vješto, stavljen imperativ pronalaska partnera u hrvatskom narodu „pod svaku cijenu“, kako bi se prilike unutar Federacije ustabilile i kako bi se prividno stvorila protuteža Miloradu Dodiku i ruskim interesima u BiH.

Upravo se čita:  Vukanović blokirao ulaz u NSRS, intervenisala policija

Cijena pakta sa Hrvatima je trebao biti Izborni zakon, koji bi Draganu Čoviću, također ruskom čovjeku i njegovom HDZ-u, omogućio diktatorski režim sa svim mehanizmima upravljanja i blokiranja. Tada bi, Moskva, osim Banja Luke, upravljala i zvaničnim Sarajevom.

Nažalost, bošnjačka zvanična politika, nije odolila pritiscima i u potpunosti je bila spremna učiniti ustupke hrvatskoj strani, a legitimitet za to joj je dao i dio opozicije.

Upravo se čita:  Delegacija Vlade FBiH s predstavnicima Svjetske banke

Međutim, snažna kritička reakcija javnosti je osujetila ruski scenarij, spriječivši bošnjačke predstavnike da potpišu kapitulaciju Bosne i Hercegovine.

Spriječen u svojoj namjeri, koja mu je bila „na dohvat ruke“, vidno nervozni Dragan Čović prijeti neodržavanjem izbora, dok njegov jatak Mario Karamatić ide i dalje, te najavljuje uspostavu takozvane „Herceg-Bosne“.

Bila je to prava KGB-ovska operacija, s ciljem potpune rusifikacije Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Vijeće ministara BiH: Ratifikacija dva sporazuma kojima se olakšava mobilnost stručnjaka na Zapadnom Balkanu

Rasplet je poznat.

Poruka je jasna; Dragane, Igore, Milorade, Do svidanya.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Miholjsko ljeto: Evo do kad će biti stabilno i natprosječno toplo

Do 13. oktobra u Bosni i Hercegovini očekuje se stabilno vrijeme, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH. Prostrano polje...

Možda vas zanima i ovo