Utorak, 25 lipnja, 2024

Misimović: Kakav je sistem u državi, takav je i u Savezu – nisam ga ja pravio

Preporučeno

Misimović je obrazložio i kako gleda na izjave pojedinih bivših reprezentativnih suigrača koji kritikuju Nogometni savez.

Gosti današnjeg izdanja Rezimea Federalne televizije bili su Zvjezdan Misimović, direktor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i Kemal Alispahić, bh. nogometni stručnjak.

Misimović ističe da je put u Lihtenštajn prošao fenomenalno te da je kod igrača atmosfera dobra.

„Imali smo u zadnje vrijeme tu problema, ali ovaj put je sve super bilo. Ove promjene u reprezentaciji u zadnje vrijeme su i igrače malo zbunile, što je sasvim normalno. Ali sve ćemo učiniti da ostvarimo historijski uspjeh i plasiramo na Evropsko prvenstvo prvi put“, kazao je Misimović.

O debiju Save Miloševića na klupi naše reprezentacije, Misimović kaže da je cilj pobijediti.

„Imamo adekvatne zamjene za povrijeđene igrače. Ne treba nikoga podcijeniti, ta su vremena prošla, kad sam ja igrao, 8:1 smo dobili ovdje u Lihtenštajnu“, rekao je.

Alispahić se nada da će se kockice posložiti i da ćemo sutra pobijediti, mada će biti jako teško, kaže, jer to smo vidjeli i u prvoj utakmici u Zenici.

„Sigurno da selektor večeras neće spavati onako kako bi trebao, velika su očekivanja. Reprezentacija je ušla u seriju loših rezultata. Milošević je čovjek koji ima izuzetno jak sportski background. Nije imao velikog prostora za rad, trening, ali puno je važniji način razmišljanja. Sutra je važan psihološki moment, odgovor igrača na njegov dolazak. Za njega bi jako dobro bilo da starta pobjedom“, naveo je Alispahić.

Upravo se čita:  Albanija u posljednjoj minuti stigla do velikog boda protiv Hrvatske

Misimović je prokomentarisao i slučaj Anela Ahmedhodžića, odnosno može li reprezentacija računati na njega u budućnosti:

„Ne bih sad puno pričao o tome. Na prošlom okupljanju smo na tu temu potrošili previše energije. Sad su bitni ovi momci što su ovdje, da se stavi fokus na njih. Što se tiče Anela, ništa specijalno, postoje pravila koja važe za sve igrače, kao što je Tahirović, došao, pregledao se, i vratio se u svoj klub. Bilo je tu malo nesuglasica. Selektor je upućen u to i to ćemo rješavati poslije ove dvije utakmice“, pojasnio je.

Na pitanje kakve su nam šanse protiv Lihtenštajna i Portugala, Alispahić naglašava kako nijedan tim ne očekuje da izgubi.

„Ako pobijedimo Lihtenštajn i dobijemo samopouzdanje, i protiv Portugala se može napraviti dobar rezultat. U Zenici uz dobru atmosferu nismo daleko da ostanemo neporaženi. Portugal je pokazao dosta nekih problema u samoj igri“.

Upravo se čita:  Albanija u posljednjoj minuti stigla do velikog boda protiv Hrvatske

Misimović dodaje da Portugal nije nepobjediv.

„Bitan je pristup protiv Lihtenštajna i tri boda tu. Uz dobar rezultat, Bilino polje bit će puno, optimisti smo“, poručio je.

Misimović je obrazložio i kako gleda na izjave pojedinih bivših reprezentativnih suigrača koji kritikuju Nogometni savez.

„Nije to toliko negativno kao što neki hoće da naprave negativnu atmosferu. Ervin Zukanović kad je igrao super je sve bilo, a sad kad ne igra, ne valja mu ništa. Ne zamjeram takve izjave, ima pravo da kaže svoje mišljenje“.

Kada je riječ o trenutnim rezultatima reprezentacije, Misimović ističe da oni nisu toliko loši.

„Ušli smo opet u Ligu nacija u A grupu, imamo isto taj play-off koji smo osigurali. Imamo preveliko mišljenje o našim kvalitetima. I kad sam ja još bio igrač, imali smo prosječnu ekipu, neke su se stvari morale posložiti da se kvalifikujemo na neki veliki turnir“.

Alispahić kaže da je reprezentacija u padu nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu.

„Reprezentacija je protočno stanje, bili su igrači koji su igrali jedan period, treba raditi sa drugim igračima. Slabo radimo na prelivu igrača za potrebe reprezentacije. Baza jedne reprezentacije je u upravo u zemlji iz koje dolazi. Mora se raditi na jačanju naše lige, posvetiti pažnju razvoju mladih igrača. Moramo voditi računa šta će biti za 7-8 godina“, kategoričan je Alispahić.

Upravo se čita:  Albanija u posljednjoj minuti stigla do velikog boda protiv Hrvatske

Što se tiče česte promjene selektora, Misimović se složio da je to činjenica, ali, kako kaže, cilj je i dalje da odemo na Evropsko prvenstvo.

„Mislili smo da je taj cilj u opasnosti ako nastavimo tako, zato smo neke korake povukli i odlučili se za radikalne odluke“, dodao je.

Također on navodi da je, ipak, najveća odgovornost na igračima na terenu.

„Pristup je najbitniji. To se mora promijeniti u ove četiri utakmice, da bismo imali šansi u baražu u martu, to je rat, dvije utakmice. Moramo sve učiniti da uspijemo u tome. Što se tiče Izvršnog odbora i ljudi u Savezu, takav je sistem u državi i takav je i u Savezu, nisam ga ja napravio, ok funkcioniše, nije moja stvar da pričam o sistemu koji postoji“, zaključio je Misimović.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Je li moguća prosječna plata od 2.000 maraka?

Ekonomisti poput Zorana Pavlovića ističu da je potrebno resetovati ekonomski sistem kako bi se osiguralo da radna snaga dobije...

Još vijesti za vas