Utorak, 25 lipnja, 2024

Misteriozni investitor stekao veliki udio u bh. firmi namjenske industrije. Sakrio se iza skrbničkog bankovnog računa

Preporučeno

Kupovina dionica preko skrbničkog računa u banci omogućava invrestitorima da sakriju svoj identitet, jer se na listi dioničara umjesto njih pojavljuje banka koja je skrbnik, odnosno u kojoj imaju račun

Misteriozni investitor koji se krije iza skrbničkog računa u Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina stekao je udio od 18,4 posto u kompaniji koja se bavi namjenskom industrijom Binas Bugojno.

Dionice je prodao Zatvoreni investicijski fond “BIG-investiciona grupa”. Kupovina dionica preko skrbničkog računa u banci omogućava invrestitorima da sakriju svoj identitet, jer se na listi dioničara umjesto njih pojavljuje banka koja je skrbnik, odnosno u kojoj imaju račun, piše BiznisInfo.

Riječ je o netransparentnoj metodi koja je u mnogim državama zabranjena.

Upravo se čita:  Iz NOS BiH objavili sve detalje kolapsa elektroenergetskog sistema: Evo kako je došlo do kvara i kako je sve riješeno

Spomenuta tranasakcija je obavljena 14. novembra kada je investitor preuzeo oko 66 hiljada dionica Binasa za oko 260 hiljada KM.

On je time postao drugi najveći dioničar Binasa. Najveći dioničar je Vlada FBiH koja drži većinski udio od 51 posto.

Binas je u 2022. godini imao ukupne prihode od oko 8 miliona KM i dobit od 417 hiljada KM.

Inače, da je Binas atraktivna firma govore poruke koje su poslane 17. augusta ove godine kada su kompaniju posjetili ministar odbrane BiH Zukan Helez i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Upravo se čita:  Nezavisni operator sistema saopćio razloge nestanka električne energije

Domaćin ministru odbrane i delegaciji Vlade Federacije BiH tada je bio v.d. direktora kompanije Abaz Mandžuka, koji je goste upoznao sa proizvodnim kapacitetima, produktima, izvoznim aranžmanima ovog “svijetlog primjera kompanije, koja je u usponu i koja je preporođena dolaskom novog menadžmenta”.

Nakon godina stagniranja i nepovoljnog procesa poslovanja, nastalog usljed nekompetentnog rukovođenja, i nakon što se kompanija nalazila pred gašenjem, novi menadžment predvođen direktorom Mandžukom, kako je rečeno, podigao je ovog nekadašnjeg giganta iz pepela i učinio ga pokretačem razvoja bugojanskog kraja.

Upravo se čita:  Elektroprivreda BiH: Nismo mogli spriječiti nestanak struje, problem je nastao izvan BiH

Ministar odbrane BiH kazao je tada da je izuzetno ponosan na uspjeh koji je postignut u zadnje dvije godine, kada je ova kompanija spašena od propadanja, gdje su radnici zadržali svoje poslove, isplaćene sve zaostale plate, uvezan radni staž i potpisani novi milionski ugovori za ovu i za narednu 2024. godinu.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Je li moguća prosječna plata od 2.000 maraka?

Ekonomisti poput Zorana Pavlovića ističu da je potrebno resetovati ekonomski sistem kako bi se osiguralo da radna snaga dobije...

Još vijesti za vas