Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Mnogi vozači ovo rade: Smije li se “blicati” u saobraćaju drugim učesnicima kako bi ih upozorili na prisutnost policije? Evo šta kažu iz MUP-a

Preporučeno

Kako bi upozorili vozače iz suprotnog smjera na ‘policijsku sačekušu‘, mnogi vozači kao signale koriste duga svjetla. Kratka blicanja znak su da treba usporiti.

Kolegijalnost među vozačima postala je prava rijetkost.

Umjesto mirne vožnje, propuštanja drugih vozila ili zahvale rukom, svakodnevno svjedočimo nervoznim reakcijama.

No, unatoč svojeglavim i ružnim navikama, jedna stvar među vozačima nikada nije bila sporna – zajednička ‘borba‘ protiv policije.

Upravo se čita:  Pročitajte kakvo vrijeme nas očekuje do kraja radne sedmice u BiH

Kako bi upozorili vozače iz suprotnog smjera na ‘policijsku sačekušu‘, mnogi vozači kao signale koriste duga svjetla. Kratka blicanja znak su da treba usporiti.

No, je li takozvano ‘blicanje‘ kažnjivo i smiju li vozači uopće komunicirati na takav način?

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, kratkotrajno, isprekidano blicanje drugim vozačima je dozvoljeno i policija vas za to ne smije kazniti.

Upravo se čita:  Tužno obraćanje tetke Nizame Hećimović: Gledala me, a nisam joj mogla pomoći

“Svjetlosni znak upozorenja kratkim uzastopnim paljenjem dugih svjetala, ili uzastopnim paljenjem kratkih svjetala za osvjetljavanje ceste, ili naizmjeničnim paljenjem, u kratkim razmacima, dugih i kratkih svjetala, vodeći računa da se time ne zasljepljuju vozači koji dolaze iz suprotnog smjera, je dozvoljeno”, pojašnjeno je za portal Radiosarajevo.ba iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Svjetlosni znak upozorenja dopušten je i prije pretjecanja drugog vozila.

Upravo se čita:  Stiže prvi obilniji snijeg, past će ga blizu pola metra. Najavljeno je veće zahlađenje

Ipak, postoje slučajevi za koje je predviđena kazna.

“Vozač ne smije požurivati vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih ili zvučnih znakova, a nije dopušteno niti zaslijepiti drugog vozača dugim svjetlima. Propisana kazna za takav prekršaj je u Bosni i Hercegovini 50 maraka”, dodali su za naš portal iz MUP-a KS.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Preminuo Mujo Kantić, direktor “Kantić touristika”

Mujo Kantić, direktor preduzeća "Kantić touristik", preminuo je sinoć u 67. godini, potvrđeno je iz ove firme. Njegove radne kolege...

Možda vas zanima i ovo