Nedjelja, 14 travnja, 2024

Na koljenima i malinari i hladnjačari

Preporučeno

“Jeftine maline iz Ukrajine i Poljske izgurale su naše sa tržišta i moramo naći način da u ovom vremenu opstanemo i mi i hladnjačari”

Većina proizvođača malina koji su predali ovogodišnji rod još čeka na isplatu i pitanje je da li će i kada dobiti novac, jer je izvoz stao, zbog čega su na koljenima i hladnjačari i malinari, koji tvrde da će bez pomoći Vlade Srpske ova godina označiti kraj malinarstva.

Proizvođači iz Srebrenice, Bratunca i Milića, gdje je najviše zasada ovog bobičastog voća, kažu da situacija ni za koga nije dobra.

“Sve je i dalje neizvjesno. Neki hladnjačari su dio isplatili, neki su uzeli rod, a cijena se i ne nazire. Čekamo da bude formiran novi saziv Vlade Srpske da bismo sa budućim ministrom poljoprivrede i premijerom razgovarali o tome da se pokuša naći način da se pomogne i hladnjačarima i nama. Roba ne ide, banke ne odobravaju kredite hladnjačarima i oni nemaju odakle nas da isplate”, ispričao je za “Glas Srpske” predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet” Ivan Stojanović.

Naglasio je da jedni bez drugih ne mogu, jer ako propadnu malinari ni hladnjačari neće imati posla i obrnuto.

“Uložili smo mnogo novca i truda da bismo olako pustili da proizvodnja malina propadne, ali smo došli u situaciju da sami dalje ne možemo. Jeftine maline iz Ukrajine i Poljske izgurale su naše sa tržišta i moramo naći način da u ovom vremenu opstanemo i mi i hladnjačari”, istakao je Stojanović.

Da su se svi našli, narodski rečeno, u neobranom grožđu, upozorava i vlasnik najveće hladnjače “Agro dr” Petko Rankić, koji je među prvima izašao sa otkupnom cijenom od 8,5 maraka po kilogramu malina.

“Nisam još isplatio svoje kooperante. Sve teško ide i razmišljam kako da se kreditno zadužim da bih bar preuzeti rod isplatio. Uzdamo se i u resorno ministarstvo. Izvoza nema, a i ono što smo izvezli po cijeni od 3,7 evra, uz prateće troškove, ostavilo nas je u minusu dvije marke po svakom kilogramu malina”, ispričao je za “Glas” Rankić, koji je i potpredsjednik Narodne skupštine RS.

Kazao je da će zamoliti nadležne čim bude formirana vlada da održe sastanak i pokušaju zajedno doći do rješenja, jer mnogo mještana Bratunca, Milića i Srebrenice živi od proizvodnje malina.

“Ako ostane ovako, dogodine neće ni biti otkupa, sve da proizvodnja i bude nastavljena, ne zato što ne želimo, već zato što su hladnjače pune i nećemo imati gdje da skladištimo novi rod voća”, rekao je Rankić.

U Udruženju “Vilamet” rekli su da je sa područja Bratunca, Milića i Srebrenice isporučeno oko 2.000 tona malina i kupina.

Za kupine se i nađe poneki kupac, tvrde hladnjačari, dok maline niti ko traži niti uspijevaju da ih izvezu.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sve je više onih sa “šest nula” na računu: Ovo je grad u BiH koji ima više od 150 milionera

Informacija koju je prije nekoliko mjeseci objavio BiznisInfo.ba, da u Živinicama ima više od 150 milionera, izazvala je pravu...

Još vijesti za vas