Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Najveći modni brendovi na Balkanu

Preporučeno

Glavni moto modne industrije tokom 2020. godine je definitivno održivost. Svi pratioci mode od tinejdžera u srednjim školama sve do Ane Vintur pričaju o tome kako bi svi trebalo da budemo obazriviji po pitanju “konzumiranja” mode.

2020. godina je godina aksesoara ali i svojevrsnog spoja svijetova između formalne i ulične mode. Formalnom odjećom u kombinaciji sa Napapijri jaknama, Dr. Marten obućom ili Nike patikama ukratko se objašnjavaju trenutne modne trendove kod nas.

O tome ćemo nešto više u nastavku zato nastavite da čitate jer smo se potrudili da u ovom tekstu izaberemo najveće i najzastupljenije modne brendove na Balkanu.

Pinko

Odjeća i aksesoari modnog brenda Pinko postaraće se da vaš svakodnevni stil izgleda upečatljivo i ostavlja poruku da se nesumnjivo razumijete u modu.

Italijanski modni brend Pinko namijenjen je odvažnim, nekonvencionalnim i senzualnim ženama koje poštuju samo svoja pravila pa je baš zbog toga naišao na veliku popularnost na Balkanu.

Bilo da su u pitanju akesosari ili odjeća, Pinko kolekcije nikada ne ostavljaju ljude ravnodušnim.

Pored mnogih radnji u svakom većem gradu na Balkanu, Pinko online je još jedan praktičan način da dođete do svojih omiljenih stvari.

Napapijri

Teško je poreći uticaj ulične i alternativne mode na trenutnu “mejnstrim” modu na svjetskoj ali i Balkanskoj sceni. Da ste ikome rekli prije samo 5 godina da će “ulični – šik” biti najpopularniji modni trend vjerovatno bi vas gledali čudno.

Nemoguće je pričati o trenutnoj modnoj sceni na Balkanu bez pominjanja italijanskog brenda Napapijri. Oni su isprva bio brend koji je proizvodio opremu za planinarenje, međutim njihove jakne predviđene za ekstremne uslove postale su trend među tinejdžerima širom Balkana.

Logo brenda je zastava Norveške a reč “Napapijri” na finskom jeziku znači polarni krug. Polarne ekspedicije su bile najveća inspiracija Djulije Rozet glavne kreatorke ovog brenda. Prema njenim riječima “Napapijri brend predstavlja sportsku eleganciju u najluksuznijem smislu”.

Zbog svog jedinstvenog, ležernog ali u isto vrijeme i elegantnog dizajna, brend Napapijri se utemeljio na Balkanu kao omiljeni među tinejdžerima, odraslim ljudima čak i mnogim poznatim ličnostima.

Dr. Martens

Dr. Martens čizme kod nas poznate i kao “Martinke” su ojačane vojničke cipele koje se vezuju za alternativne kulture poput pank muzike ali i za navijače raznih fudbalskih klubova pa čak i huligane.

Kako su se onda vojničke čizme sa čudnom reputacijom našle u vrhu modnog svijeta?

Iskreno, ne znamo ni mi ali je činjenica da su “martinke” već dugo vremena u velikoj mjeri zastupljene među pratiocima različitih sub – kultura a u 2020. su sve zastupljenije i u formalnim kombinacijama kod oba pola.
Nike
2020. godina u modi je najviše fokusirana na obuću. Za razliku od prethodnih godina, formalne cipele su postale potpuno zapostavljen i jučerašnji trend. Patike su unikatan pečat na stil svakog pojedinca.

Nike, odnosno “Najki” kako volimo da kažemo na Balkanu, je definitivno omiljeni brend većine, od djece pa do odraslih. Međutim ono po čemu se Nike definitivno izdvaja i razlog zašto ih toliko volimo su razni modeli patika.

Upravo raznolikost modela ovog proizvođača dozvoljava većini pojedinaca da ih uklope u svoj stil.

Najzastupljeniji modeli Nike patika na Balkanu su:

●         Air Max

●         Huarache

●         Nike Tn

●         Air Force 1

Adidas

Adidas i njihove čuvene tri linije su vjerovatno najprepoznatljiviji brend na svijetu. Nastali su u Njemačkoj gdje im se nalazi i najveći centar za razvoj. Uprkos tome, Adidas je zaista svjetski brend koji je samo u 2019. godini proizvede preko jedne milijarde proizvoda vezanih za sport i sportsku opremu.

Godišnja proizvodnja podrazumijeva oko 450 miliona primjeraka obuće i 530 miliona primjeraka odjeće.

Jedna od najboljih odlika ovog brenda je njihov sportski ali unikatan dizajn baziran na čuvene tri linije koji ih čini prepoznatljivim i zbog kojeg ih milioni ljudi širom svijeta obožavaju.

Njihov odnos kvaliteta i cijene je veoma povoljan budući da Adidas proizvodi nisu previše skupi a visokog su kvaliteta. Ovo je, pored dobrog dizajna, takođe jedan od razloga zašto je Adidas toliko popularan među stanovnicima Balkana.

Converse

Converse All – Star ili “starke” kako ih zovemo na Balkanu su definitivno najuticajnija patika ikad. Ovaj prilično star brend je dokaz da je kvalitet mnogo značajniji od kvantiteta i da nije važno koliko dugo postojiš već koliko si dobar.

Nastali su daleke 1908. Godine u Masačusetsu tako što je osnivač Markuis Konvers odlučio da, direktno iz fabrike, kamionima dostavlja svoje proizvode do maloprodaje. Ovaj metod se pokazao kao uspješan i održiv i na taj način se ovaj brend održao do dan danas.

1913. godine Čak Tejlor pridružio se Konvers timu i kao veliki ljubitelj košarke, dizajnirao čuvene All-Star patike namijenjene košarkašima.

Njihov sveden dizajn i postavka uvećini slučajeva od platna ali i drugih materijala su ostavile pečat na kulturu generacija širom svijeta kao i na Balkanu ne samo u sportu nego i na mnoštvu drugih polja.
Podizanje kolektivne svijesti kupaca širom svijeta kao cilj modnih velikana
Skorašnje istraživanje sprovedeno od strane Ujedinjenih nacija je pokazalo da je modna industrija zaslužna za gotovo 10% svjetskih gasnih emisija i da koristi gotovo podjednako energije nego vazduhoplovna i dostavna industrija zajedno. Ukratko način na koji konzumiramo modu doslovno ubija našu planetu.

Ovo ne znači da bi trebalo da prestanemo sa šopingom niti da će velike modne kuće da prestanu da izbacuju nove kolekcije. Ali ulaskom u novu deceniju svijet mode će definitivno postaviti novi poredak koji će se zasnivati na paroli da je jednostavnost na prvom mjestu i da je manje zapravo više.

Izdvajamo

Izdvajamo

Specijalci MUP-a uspjeli doći do vozila i djevojke (25), ljekari samo mogli konstatovati smrt

Iz rijeke Une izvučeno je tijelo 25-godišnje vozačice, a nakon teške saobraćajne nesreće koja se sinoć dogodila na magistralnom...

Još vijesti za vas